Tariful la salubritate va scădea. Taxa de rampă a fost eliminată

Tariful la salubritate va scădea. Taxa de rampă a fost eliminată

Taxa de depozitare a gunoiului la rampă,  introdusă de Guvern de la 1 ianuarie 2017, a fost eliminată printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, publicată în Monitorul Oficial din 30 iunie şi intrată în vigoare în data de 1 iulie.

Potrivit documentului respectiv, taxa de depozitare, de 80 de lei/tonă, privind Fondul pentru mediu, va reveni începând cu data de 1 ianuarie 2019.

În cazul municipiului Braşov, fiecare tonă de gunoi dus la groapa ecologică de la Săcele a ajuns să fie taxată cu 158,17 lei, de la tariful iniţial de 78,17 (cu TVA inclus).

Această majorare s-a regăsit în facturile cetăţenilor, tariful de salubritate pentru persoanele fizice fiind majorat începând cu data de 1 martie de la 9,06 lei/persoană, la 11,87 lei/persoană.

Aşadar, eliminarea temporară a taxei va avea ca efect reducerea tarifului de salubrizare plătit de braşoveni.

„În funcţie de prevederile ordonanţei de urgenţă, va fi prezentat în Consiliul Local un proiect de reducere a taxelor de salubritate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea

Operatorii de salubritate, vor introduce taxa de depozitare la rampă în tarif, doar din 2019, iar din 2020 aceasta va crește de la 80 la 120 de lei pe tonă.

În plus, contribuția pe care unitățile primăriile o plătesc pentru neîndeplinirea țintelor de reciclare a scăzut la jumătate, adică 50 de lei pentru fiecare tonă de deșeuri nereciclate.

Având în vedere că unul dintre scopurile introducerii acestei taxe a fost reducerea cantităţii de deşeuri depozitate la rampele ecologice, conform angajamentelor luate de România în Uniunea Europeană, prin amânarea acestei taxe autorităţile sunt obligate acum să găsească soluţii noi pentru reducerea gunoaielor şi creşterea reciclărilor.

În 2017, ținta de reciclare este de 25%, față de 15% anul trecut, în 2018 va fi de 35%, iar din 2019 – 45%.

Foto: arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published.