Ambasadorul Austriei despre „nu ne vindem țara”, aeroport și ce ar însemna o autostradă București – Brașov

Ambasadorul Austriei despre „nu ne vindem țara”, aeroport și ce ar însemna o autostradă București – Brașov

In contextul in care anumite segmente ale opiniei publice vorbesc de „vanzarea” tarii catre companii straine, o astfel de dezbatere ar trebui sa ia in calcul faptul ca nu conteaza cine aduce capital in Romania, iar companiile straine transfera competente si noi standarde de calitate, a declarat, marti, ambasadorul Austriei la Bucuresti, Gerhard Reiweger.

In opinia sa, faptul ca Austria este al doilea investitor in Romania reprezinta un beneficiu pentru ambele state si pentru Uniunea Europeana in ansamblu.

„Anumite parti ale opiniei publice au o atitudine critica fata de investitiile straine, exista discutii cu privire la tarile mari care «au cumparat parti ale tarii». De ce spun aceasta? Pentru ca eu cred ca trebuie sa discutam despre ceea ce inseamna piata interna comuna. Intr-o piata comuna functionala, nu are importanta daca banii vin din Germania, Suedia, Austria sau Romania (…) Implicarea companiilor din alte tari nu inseamna doar bani, ele nu aduc doar capital, ci este vorba de tranfer de competente, de standare si de creativitate”, a declarat ambasadorul Reiweger, citat de ziare.com, in deschiderea Profit Growth Forum, organizat cu sprijinul BNR.
El a atras atentia ca, de fapt, in astfel de cazuri este vorba despre dezvoltarea pietei interne a UE, iar acest lucru este in beneficiul tuturor, inclusiv al romanilor care sunt liberi sa munceasca in orice stat comunitar.
Ambasadorul Austriei a subliniat, totodata, ca Romania are toate optiunile unui stat membru si nu este o tara lasata in urma, cum cred unii romani.

„Chiar si conceptul Uniunii cu viteze diferite inseamna ca tarile care vor sa o ia inainte au dreptul sa o ia inainte. De ce nu este Romania lider intr-un domeniu, de ce nu ia initiativa, de ce nu gaseste aliati in UE pentru proiectele sale? Astfel trebuie pusa problema”, a mai spus Reiweger.

Ambasadorul a recomandat ca autoritatile sa aiba in vedere strategii regionale de dezvoltare, atat din punct de vedere turistic, cat si, mai larg, economic.

„O regiune turistica si de dezvoltare ar trebui sa fie Bucuresti-Brasov, poate. Bucurestiul, cu weekend in Brasov, ar putea fi o idee. Imanginati-va ca ar fi o autostrada pe care ai face o ora pana la Brasov. Aeroportul din Otopeni ar fi practic si al Brasovului, desi multor brasoveni nu le place sa auda acest lucru”, a mai spus ambasadorul Austriei.
Acesta a vorbit, de asemenea, de importanta formarii unei administratii publice eficiente, pe care intreprinzatorii sa se poata baza, indiferent de deciziile la nivel central sau politic.

Loading...
 1. Daca cumpararea Petrom in proportie de 50% cu profitul pe care Petrom l-a scos intr-un an e o mare investitie pentru Romania cu bani austrieci e o mare pacaleala, e un act de coruptie undeva in spate. Sa ne lase domnul… Faptul ca anumite companii austriece ne taie padurile e o investitie … sa ne lase domnul.
  Sa aplicam legile legate de exploatarea padurilor din Austria si aici domnule ambasador, asta sa sutina acest ambasador.Sa nu se exporte masa lemnoasa. Sa vina sa faca cladirea aeroportului cu investitori austrieci nu sa ne ia bogatiile subsolului si padurile pe nimic.

  Reply
  • prost e cine da, nu cine ia

   Reply
  • Austriecii au fost si sunt cei mai mari expoatatori ai Romaniei.Marmura si aurul care impodopesc palatele Austro Ungariei sunt jefuite din Romania timp de secole,perioada in care m.tereza nu permitea romanilor decat biserici din lemn timp in care ei au inaltat uriasele biserici pe teritoriul romanesc.Felicitari Dle Florin M.ca ati postat o sutime din abuzurile austriecilor,care ne vand petrolul nostru mai scump decat la ei un tara unde nu au nici o sonda.Astriecii sunt cei care s-au opus aderarii Romaniei la UE,pana ce tradatorii politici romani,nu le-a cedat padurile,petrolul si atatea altele iar noua romanillor ne da 6 lei dividende pe an in timp ce transfera miliarde in Austria si deschid noi benzinarii si dotari cu luxoase masini fara ca valoarea actiunilor sa creasca comform investitiilor si dotarilor..Asa cum vedeti si aici romanii nostri nu arata nici un interes in dezbaterea nedreptatilor provocate noua prin multiplele si diversele metode”democratice”

   Reply
 2. „Nu ne vindemtara dle ambasador.v-am dat-o si ne-ati luat-o fara nici un ban.Ba ne jefuiti pe deasupra petrolul,padurile si alte valori nationale.ATI PERFECTIONAT EXPLOATARILE NEMILOASE DE CATRE AUSTRO UNGARIA DIN SECOLILE TRECUTE PRIN METODE MODERNE „democratice”

  Reply
 3. Asa s-ar putea zice ca suntem niste prosti..de fapt se vede chiar aici unde nu vezi romanii participand la astfel de dezbateri.Totusi in cazul de fata cu austriecii nu este vorba de noi prostii,codasii Europei ci de excrocii dela putere care le-a oferit totul pe sub mana..

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

Share via