Proiectele administraţiei locale pentru dezvoltarea oraşului Rupea

Proiectele administraţiei locale pentru dezvoltarea oraşului Rupea

Primarul Nicolae Bărdaş spune, la un an de mandat (a fost ales în funcție chiar de ziua lui de naștere),  că în momentul de față Rupea este un  oraș interesant, iar oamenii vor să se reîntoarcă acasă, dar trebuie să le oferim tuturor cetățenilor condiții decente.

„M-am axat pe tot ce înseamnă  toaletarea orașului. Rupea era o localitate învechită din acest punct de vedere, aşa că ne-am ocupat decolmatare, toaletare, asfaltare a străzilor prioritare. După câte știți, la Rupea există al doilea depozit ecologic de deșeuri care are termen de sistare a depozitării 1 iulie, iar până la sfârșitul anului trebuie închis. Este o mare problemă pe care o avem în judeţ, colectarea gunoiului. Voi face tot posibilul ca zona Rupea să beneficieze de tot ce e nevoie. Noi am introdus cu succes, de la începutul anului colectare a selectivă, ceea ce este o realizare. Am cerut informații de la diferiți oameni care se ocupă cu închiderea unor gropi. Ar costa în jur de 900 de mii de euro. Am primit de la Consiliul Județean circa 500 de mii de lei, am depus toate documentele pentru a solicita atât de la  CJ, cât și de la Ministerul Mediului, restul sumei. Noi nu am reușit să adunăm decât 250 de mii de lei”, a precizat Bărdaș.

El spune că nu este normal ca în anul în care trăim să avem o problemă cu gestionarea deșeurilor în județ, e o problemă lăsată pe umerii autorităților publice locale.

„Până anul acesta nu se făcea colectarea  selectivă, e un pas înainte, căutăm să valorificăm deşeurile. Nu avem un contract cu nimeni în legătură cu ce vom face mai departe. Să aducem la Brașov gunoiul, ne-ar costa foarte mult. Suntem în discuții cu Lafarge, și primările Sighișoara și Odorhei care sunt mai aproape. Dacă reușim colectarea selectivă, nu vom crește, probabil costurile de salubrizare, care sunt acum de 8,33 lei de persoană.  Cei cu ajutorul social, conform atribuțiilor specifice fac ce trebuie să facă pentru ca în oraș să fie curat, inclusiv îi implicăm în această activitate. De altfel, numărul beneficiarilor de ajutoare sociale a scăzut anul acesta cu 30%”, spune primarul din Rupea.

Bărdaș a prezentat și proiectele pe care le-a depus pentru finanțare de la Guvern, prin PNDL. Cel mai importnat, în opinia acestuia, este reabilitarea străzii Republicii, care face legătură între DN13, centrul oraşului şi cu drumul care duce la Cetate.  Este un proiect de 11,072,360.00 de lei, pentru reabilitarea, pe 4,1 km a tot ce înseamnă trotuare, pavaj, zonă verde, asfaltare,  „pentru revenirea oraşului la normalitate, pentru că acesta este scopul nostru, de a readuce un climat sănătos, plăcut, în Rupea”.

„De la preluarea mandatului am dat  drumul grădiniței, am extins programul, de la normal, la extins. Mă bucur că am avut deschiderea celor din instituție de a vedea lucrurile cum trebuie. De aceea am și depus un proiect de reabilitare, extindere, modernizare și dotare a grădiniței cu program prelungit, aşa cum fiecare localitate ar trebui să aibă. Suma pe care o solicităm este 836.220 lei. Avem în momentul de față peste 150 de copii înscriși, iar locurile, după extindere,  vor fi peste 200. În prezent mai sunt 20 de cereri din partea părinților, în așteptare. De asemenea, am mai depus un proiect de construire școală, corp clădire P+2, care ar costa 7 milioane lei. Aici, însă, nu ni s-au cerut informaţii suplimentare, deci nu ştiu dacă vom primi finanţare”, a afirmat Bărdaș.

Tot de Rupea aparţine şi localitatea Fișer, unde sunt probleme cu canalizarea. Aici s-a finalizat canalizarea stradală, iar acum se lucrează la racordarea la canalizarea stradală, pentru care există și o staţie de epurare, care urmează să fie racordată la sistenul de alimentare cu energie electrică.

Pentru aceeaşi localitate a fost depus un proiect de construire a unui pod peste râul Fișer, care face lăgătura dinter drumul naţional şi sat, care presupune asfaltarea a 1,2 km de drum care face legătura cu acel pod, pentru care valoarea este de 2,794 milioane lei. În momentul de față au fost instituite restricţii de tonaj, pentru a evita vreun eveniment neplăcut.

„Căminul cultural din Fişer este în paragină. Trebuie reabilitat, pentru că sunt evenimente care se pot desfăşura aici, şi de care comunitatea are nevoie, mai ales că ne putem mândri, în orașul nostru, cu tradițile locale unice. Pentru reabilitare, extindere și modernizare Cămin Cultural Fișer am solicitat 1.061.336 lei. În aceeași notă am inclus reabilitarea Căminului cultural Rupea Gară, care costă 1.102.281 de lei”, a mai menţionat primarul oraşului Rupea.  1. Dar cu parcul ce-ai avut?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.