VIDEO Mașină de drift pe care sunt montate invenții medaliate cu aur, la Prejmer

VIDEO Mașină de drift pe care sunt montate invenții medaliate cu aur, la Prejmer

Toţi cei şase campioni naţionali la drift din istoria României vor lua startul în acest weekend la cea de-a doua etapă din cadrul Campionatului Naţional de Drift, care are loc pe circuitul de la Prejmer şi unde s-au înscris peste 40 de piloţi, inclusiv bulgari.

Accesul publicului va fi gratuit în ambele zile, iar fanii norocoşi vor avea ocazia de a testa Drift Experience chiar din dreapta piloţilor favoriţi.

Trei invenții medaliate cu aur la mai multe saloane internaționale de profil, realizate de Corneliu Birtok-Băneasă, au fost montate pe una dintre mașinile ce vor lua startul la Prejmer.

Mașina aparține pilotului licențiat Marian Marcel, din Deva, care a acceptat ca în compartimentul motor să fie amplasate un filtru supraaspirant inversat pentru competiții auto, un sistem dinamic de transfer al aerului și un deflector termic, toate acestea contribuind la o mai bună răcire a motorului și la un plus de putere de circa 7 — 10%.

„Mașina are un aport de putere cuprins între 7 și 10%, datorită faptului că motorul nu se încălzește foarte tare. În plus, riscul ca motorul să se defecteze din motive care țin de supraîncălzire scade considerabil”, a declarat inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă.

Colaborarea dintre pilotul Marcel Marian și inventatorul Corneliu-Birtok Băneasă a început în urmă cu mai bine de un an, din dorința celor doi de a spori performanțele mașinii de drift.

„Îl cunosc pe Corneliu de mai multă vreme. Împreună am decis să montăm invențiile sale pe mașina mea de drift. Acestea mă ajută să țin pasul, cumva, cu restul colegilor mei, chiar dacă, inițial, mașina mea era una dintre cele mai slabe din campionat. Cu invențiile lui Corneliu, mașina se turează mult mai bine și motorul răspunde altfel, în sens pozitiv, la comenzile mele”, a spus pilotul Marcel Marian.

În calitate de doctorand al Facultății de Inginerie din Hunedoara, Universitatea Politehnica Timișoara, Corneliu Birtok-Băneasă și-a propus ca pe parcursul etapei de la Prejmer să efectueze și mai multe măsurători la motorul mașinii, ajutându-se de o cameră de termoviziune.

Rezultatele cercetării, la care vor lua parte și mai mulți studenți ai Secției de Autovehicule Rutiere, vor fi cuprinse în teza sa de doctorat, pentru că ele vor putea fi extrapolate ulterior la funcționarea unei mașini care circulă în traficul aglomerat urban.

„Mașina de drift are un ritm susținut și atipic față de un trafic normal. Ea parcurge un traseu într-un derapaj controlat, la un anumit unghi față de axa pistei, ceea ce duce la o circulație deficitară a aerului prin compartimentul motor. Cercetarea se poate constitui ca o bună paralelă cu situația din traficul întâlnit în orașele aglomerate, unde mașinile stau în ambuteiaje, motorul aspiră aer cald, iar șoferii încearcă să compenseze pierderea de putere care apare, de până la 20%, apăsând mai tare pe accelerație. Acest lucru duce la un consum crescut de carburant și la o poluare majoră”, a explicat Corneliu Birtok-Băneasă.

Studiile de până acum, efectuate cu ajutorul camerei de termoviziune, au demonstrat că prin utilizarea acelor invenții temperatura aerului din compartimentul motor al mașinii reușește să se mențină la o valoare de 22 — 25 grade Celsius, față de 50 — 75 grade Celsius, situație ce îmbunătățește funcționarea motorului și permite o economie de carburant.Rezultatele cercetării vor constitui baza unui model matematic ce va fi utilizat de inventator în perfecționarea invențiilor sale.

Corneliu Birtok-Băneasă a fost premiat, de-a lungul timpului, cu peste 30 de medalii de aur la mai multe saloane internaționale de inventică, unde a prezentat diverse dispozitive ce pot fi utilizate în industria auto pentru reducerea consumului de carburant.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via