Încă un argument pentru construirea unui Nou Spital al Brașovului…

Încă un argument pentru construirea unui Nou Spital al Brașovului…

Luni, pe la prânz, un brașovean a suferit un accident groaznic de muncă. O presă industrială i-a amputat într-o clipă ambele membre superioare (sub umărul drept și sub cotul stâng) și i-a zdrobit efectiv capul. Echipajul SMURD, sosit aproape instantaneu după apelul disperat al colegilor de muncă, l-a preluat și l-a adus (unde oare decât?) la „mizerabilul” Spital Județean, nu înainte de a-l resuscita dintr-un stop cardio-respirator.

La UPU, pe lângă urgentiștii de gardă, a fost luat în grijă,în mai puțin de 10 minute, de medici din 5 specialități (neurochirurgie, chirurgie plastică, ortopedie-traumatologie, chirurgie generală și terapie intensivă) și de un număr greu de precizat de medici rezidenți, asistente medicale, infirmiere, brancardieri… În mai puțin de 30 de minute era pe masa de operație. La ora asta, în mod miraculos, încă mai este în viață.

(Dacă până aici a fost crudul adevăr, de acum încolo poate începe pamfletul.)
Totul s-a întâmplat așa, adică atât de eficient și profesional, doar pentru că, spre norocul lui, pacientul avea, prin grija firmei la care lucra (incluse în pachetul salarial), pe lângă o asigurare full-option la toate spitalele private din Brașov, și o asigurare privată internațională la AKH Viena. Dar și pentru că primele lunare de asigurare plătite pentru el de conducerea firmei au putut fi folosite atât pentru asigurarea unor dotări de ultimă oră a sistemului privat de sănătate, cât și pentru asigurarea unui mediu perfect controlat de orice influență negativă a infecțiilor nosocomiale. Ce folos, însă? De fapt, ghinion! Pacientul a fost adus într-un loc unde aceste plăți nu au produs niciun efect!

Iar ironia ar mai putea continua, dacă situația nu ar fi de un tragism cât blocul… Și dacă nu aș fi aflat acum câteva secunde că pacientul tocmai a încetat din viață.
Oameni buni și cu scaun la cap! E momentul, acum, în ceasul al 24-lea, să cerem guvernanților, cu toții, investiții de stat sau garantate de stat în sistemul de spital de urgență, care să asigure o calitate a actului medical cel puțin la același nivel cu cea pe care președintele Iohannis a girat-o azi cu prezența într-un spital privat.
Făcând-o exact în momentele în care, la mai puțin de 2000 de metri, în Spitalul Județean de Urgență, unii se luptau cu moartea, aflată mereu la pândă, gata să-i înhațe pe toți pacienții gravi care ar avea naivitatea să creadă că au suficient de mulți bani ca să ajungă la Viena…

dr. Dan Grigorescu

Loading...
  1. Mihai Dobrica 23 mai 2017, 12:49 PM

    Si ce doreati sa ii mai faca unui pacient in asa stare? Credeti ca in Viena ar mai fi putut fi salvat? Pacientul a murit in momentul cand presa l-a atins.
    Sa nu aruncam totusi cu rahat si sa dam vina pe stat ca omul ala poate nu a respectat protectia muncii. Sau pe medici care au facut tot ce e posibil, insa unele cazuri sunt fara speranta. Daca un constructor cade de la etajul 10 din cauza ca nu e legat de schela si moare la spital, e vina guvernului ca nu l-a legat si a medicului ca nu a stiut cum sa trateze o piftie?

    Reply
  2. Ce aiurea! Cotizeaza firma la greu si ajunge pacientul in jegul planetei. Jegul infect, mi-e si scarba cand trec pe langa Judetean si stiu cata mizerie de toate felurile este acolo.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

Share via