Festivalul Narciselor, sărbătoare în inima Făgăraşului

Festivalul Narciselor, sărbătoare în inima Făgăraşului

Ca în fiecare an, de ziua sfinților împărați Constantin și Elena, are loc Festivalul Narciselor în satul Vad, comuna Șercaia, Brașov.

La cea de XVII-a ediție a evenimentului sunt așteptați mii de localnici din Țara Făgărașului, dar și turiști veniți din alte colțuri ale țării.

Manifestarea începe la ora 11.00 pe scena amplasată în Poiana Narciselor, iar la ora 12.00 turiştii pot asista la un spectacolul folcloric pregătit pentru această zi.

Invitaţii care vor întreţine atmosfera până la ora 19.00 sunt: Mariana Şandru, Mioara Marinca, Viorica Cerbu, Ştefan Ramba, Ionela Roşca, Georgiana Pătrînjel, Loredana Gaşpar, Mirela Pascu, ansamblurile „Făgăraşul“,„Dor Părăian“, „Poiana Narciselor“.

Poiana este arie protejată de interes naţional, iar culesul frumoaselor narcise este interzis prin lege. Rezervaţia naturală Dumbrava Vadului, cunoscută cel mai adesea sub numele de Poiana Narciselor sau Poiana Vadului, cum îi spun localnicii, este cea mai mare rezervaţie naturală de profil din Europa, întinsă pe o suprafaţă de 400 de hectare.

Creşterea narciselor a fost favorizată în primul rând de solul podzolic cu urme de mlaştină şi umbre slabe ale arborilor. Milioane de narcise înfloresc, în special în luna mai a fiecărui an, în unele locuri depăşind chiar şi 150 de fire pe metru pătrat.

Pe lângă narcise, în aria protejată creşte o mare varietate floristică care include specii vegetale de gălbenele, bulbuc de munte, coada vulpii, stupiţă etc, dar şi o faună diversă de mamifere, păsări, reptile şi amfibieni, insecte, printre care mulţi fluturi rari.

Legenda Narcisei

Se spune că Narcisele sunt florile care au înflorit la moartea lui Narcis. În mitologia vechilor greci, Narcis era un tânăr deosebit de frumos şi de singuratic, de care se îndrăgosteau fără succes toate nimfele. Narcis a fost blestemat de zeiţa răzbunării Nemesis să nu poate iubi niciodata pe nimeni şi să se îndrăgostească de el însuşi. Acest lucru se şi înfaptuieşte şi Narcis se îndrăgosteste de propria sa reflecţie în apă. Dorind să îşi îmbrăţişeze propria reflexie în apă, Narcis se îneacă. La moartea lui, au apărut florile Narcise, flori galbene, care îşi ţin capul în jos asemenea lui Narcis care se oglindea în apă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate