Pensionarii braşoveni, printre cele mai mari pensii din ţară

Pensionarii braşoveni, printre cele mai mari pensii din ţară

Potrivit datelor Casei Naţionale de Pensii Publice, Braşovul ocupă locul trei în topul judeţelor cu cele mai mari pensii din România. Cel mai mare nivel mediu al pensiilor din România se înregistrează în sectorul 1 al Bucureştiului, unde un pensionar a încasat, în luna martie, o pensie medie de 1.445 de lei, cu 47% peste nivelul pensiei medii la nivel naţional (de 981 de lei în luna martie).

În topul judeţelor cu cele mai mari pensii se mai află cele care au avut mulţi angajaţi în industrie, unde salariile angajaţilor au fost mai mari decât media pe economie: Hunedoara (unde pensia medie este de 1.217 lei, nivel ridicat de foştii angajaţi din sectorul minier), Braşov (1.174 lei – unde sunt mulţi pensionari care au lucrat la Uzina Tractorul), Galaţi (1.059 lei – fostul combinat siderurgic Sidex, actual ArcelorMittal), Prahova (1.053 lei – industria petrolieră) şi Gorj (1.043 lei – minerit).

În prezent, judeţe precum Hunedoara sau Gorj sunt pe ultimele poziţii din România în clasamentul judeţelor după cifra de afaceri a companiilor, după valoarea exporturilor sau a PIB-ului per capita, ca urmare a dezindustrializării.

 

La polul opus se situează pensionarii din Botoşani şi din Giurgiu, care au primit în luna martie pensii medii în valoare de 790 de lei, cu 20% mai scăzute faţă de pensia medie la nivel naţional, notează Ziarul Financiar.

În clasamentul judeţelor cu cele mai mici pensii medii se mai află judeţele Vrancea (814 lei), Bistriţa (817 lei), Vaslui (818 lei) şi Satu Mare (822 lei). La finalul lunii martie, în România existau 4,67 milioane de pensionari de asigurări sociale de stat.

Pe lângă aceştia, mai există pensionarii agricultori (proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor), care au pensii mult mai mici (în martie pensia medie a pensionarilor agricultori a fost de circa 400 de lei).

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.