Cine construieşte imobile, plantează pomi! „Braşovul verde” a intrat în vigoare

Cine construieşte imobile, plantează pomi! „Braşovul verde” a intrat în vigoare

Începând din această săptămână va fi aplicată hotărârea de Consiliu Local care obligă dezvoltatorii şi constructorii să facă plantări pentru fiecare clădire pe care o ridică în Braşov.

Potrivit consilierul local, Adina Donosă (PER), hotărârea votată în şedinţa de plen din 28 aprilie a Consiliului Local Braşov, prin care s-a aprobat programul „Braşovul verde”, poate fi aplicată, având în vedere că a primit avizul din partea Prefecturii.

Astfel, orice persoană fizică sau juridică din municipiul Braşov care solicită autorizaţie de construire pentru locuinţe sau alte categorii de obiective cu caracter definitive, va trebui să îşi asume angajamentul de a planta un pom pentru fiecare apartament.

Actul normativ prevede că pentru locuinţele unifamiliale se va planta minim un puiet, pentru locuinţele colective cu parter, 2 etaje şi mansardă, dezvoltatorii imobiliari vor planta minim un pom frunctifer/arbore/arbust pentru fiecare apartament, iar pentru construcţii cu regim de înăltime mai mare de P+2+M se vor planta minim 20 pomi fructiferi/arbori/arbuşti pentru fiecare 1.000 mp de teren.

Pentru hale de producţie se va planta perdea de protecţie pe tot perimetrul unităţii de producţie, exceptând căile de acces, iar pentru alte categorii de obiective cu caracter definitiv se va planta minim 1 pom fructifer/arbore/arbust pentru fiecare 100 mp construibili.

Angajamentul de a face plantările va fi semnat odată cu depunerea documentelor pentru obţinerea autorizaţiei de construire. Plantările se vor face în maxim şase luni de la finalizarea construcţiei şi de la obţinerea certificatului de dare în folosinţă. După cele şase luni se vor efectua controale, iar cei care nu respectă această obligaţie vor fi sancţionaţi, amenzile fiind de 1.000 lei pentru persoane fizice şi de 3.000 lei pentru persoane juridice.

Un pom pentru fiecare nouă familie sau nou-născut

Totodată, în hotărârea care introduce la Braşov obligativitatea plantării de copaci pentru imobile nou construite, se mai arată că persoanele care se căsătoresc vor putea planta pe domeniul public 1 pom fructifer/arbore/arbust, iar pentru fiecare nou născut, părinţii vor putea planta pe domeniul public câte un pom fructifer/arbore/arbust, care va purta numele copilului.

Adina Donosă a precizat însă că, în acest caz, nu este vorba despre o obligativitate, ci despre o opţiune oferită proaspeţilor căsătoriţi sau noilor părinţi.

Judeţul Braşov este primul din România în care există o astfel de prevedere stabilită prin hotărîre de consiliu local. Prima localitate în care a intrat în vigoare hotărîrea este oraşul Ghimbav, unde s-a aprobat încă din luna februarie, iar alte astfel de proiecte sunt depuse la consiliile locale Râşnov şi Săcele.

Leave a Reply

Your email address will not be published.