Brașovul, locul 8 în topul mortalității în spitale

Brașovul, locul 8 în topul mortalității în spitale

Un nou studiu realizat la nivel național relevă că trei pacienți din o sută internați în spitalele din județul Satu Mare nu mai ies vii pe porțile unităților sanitare. Astfel, potrivit cercetării realizate de Healthcare Business Solution (HSB) Group, județul Satu Mare se află în topul clasamentului la nivel național în privinţa ratei mortalităţii din spitale, respectiv 3%, urmat de Maramureș, Brăila, Galaţi, Bistriţa-Năsăud, Hunedoara, Neamţ, Braşov şi Bacău. Numărul cel mai mic de persoane decedate se regăsește la Gorj, Ilfov şi Olt, iar la Cluj-Napoca și București, rata mortalității ajunge la puțin peste 1,5%.

Dr. Horea Timiş, managerul instituţiei de consultanță în managementul medical care a realizat cercetarea, a precizat pentru România liberă că este vorba despre o analiză strict cantitativă realizată la nivelul anului 2015 în spitalele româneşti de stat, pe un lot de 1.178 de respondenţi.

 

„Studiul are o valoare orientativă şi semnificativă la nivel de judeţe din ţară. Din punct de vedere calitativ, cifrele nu sunt relevante întrucât în spitalele în care se tratează cazurile mai grele, rata mortalității este mai mare, cu toate că spitalul respectiv nu este inferior unuia care se ocupă de cazuri mai ușoare și unde același indicator este mai mic. Rezultatele trebuie corelate cu numărul de externări, cazurile de infecţii nosocomiale şi cu gradul spitalului respectiv, pentru că nu poţi compara, de pildă Bucureştiul cu Alba Iulia. Există o serie de indicatori, precum numărul de paturi, gradul de complexitate al cazurilor  medicale, care trebuie avute în vedere la o analiză calitativă” – explică medicul, care a precizat că în toamna acestui an va fi publicată o astfel de analiză aprofundată la nivel naţional. De altfel, studiul a fost prezentat şi Autorităţii Naționale de Management al Calității în Sănătate, care s-a arătat interesată de rezultate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.