Rromii din Gârcini, invitați să se ocupe de salubrizarea cartierului

Rromii din Gârcini, invitați să se ocupe de salubrizarea cartierului

Edilii din Săcele se plâng de faptul că sunt cheltuite sume foarte mari cu salubrizarea. Astfel, în anul 2016, municipiul Săcele a plătit pe servicii de salubritate 1.078.926 lei. La această sumă s-au adăugat 229.416 lei pentru ecologizare și 2.418 lei pentru neutralizarea cadavrelor de animale. În total, 1.310.761 lei.

Primăria municipiului Săcele are un contract (de delegare al gestiunii serviciului public de salubrizare din mun. Săcele) prin concesiune, pe o perioadă de cinci ani, încheiat în anul 2014, cu firma SC Cibin SRL.

Anul acesta 2017, pentru salubritate s-au plătit pe primele 4 luni ale anului 487.714 lei.

„De asemenea, știți că la Săcele avem o zonă mai specială, cartierul Gârcini. Aici am întreprins o primă acțiune de ecologizare de primăvară care a costat 163.163 lei. Totalul salubrizării pe întreg municipiul pe primele patru luni este de 650.877 lei, iar din acest total ecologizarea pe zona Gârcini reprezintă 25%. Ecologizarea nu a fost realizată în tot cartierul, luna aceasta urmând să intrăm pe strada Lacului, în spatele școlii generale nr.5, unde va fi mult de lucru. Acțiunile vor continua, de altfel, pe tot parcursul anului”, a declarat primarul municipiului Săcele, Virgil Popa.

Referitor la această zonă, edilii spun că vor să pună la punct un plan de implicare a locuitorilor de aici în aceste acțiuni de ecologizare.

„Ideea este ca în centre de colectare a deșeurilor menajere puse la dispoziție de municipalitate, să implicăm populația în colectarea acestora și aducerea acestora în centrele de colectare. Mai precis, vrem să stăm de vorbă cu proprietarii de căruţe, sunt circa 300, să înceapă să iasă pe căile de acces şi să colecteze ei gunoiul din zona Gârcini. Accesul în zonă este dificil, pentru că acolo nu sunt străzi, ci uliţe. Avem experienţa cu fierul vechi care se găsea pe albia râului Tărlung în  anii 90. A fost acel element important că s-au dat bani pentru fierul vechi. Gândim o formulă de felul acesta cu gunoiul. Va trebui să-i motivăm ca să alerge ei după gunoi şi să-l ducă acolo unde le indicăm. Ei vor duce gunoiul pe o platformă betonată, iar de acolo va fi ridicat de operatorul de salubritate. La ora actuală, în cartierul Gârcini sunt amplasate 8 containere de 4 mc, 2 containere de 7 mc, 1 container de 11 mc, care se ridică în medie de  două ori pe săptămână. De exemplu, în ianuarie s-au ridicat 263 mc, iar în februarie, 303 mc gunoi menajer”, precizat Virgil Popa.

 

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via