Primăria Braşov atacată de virusul WannaCry

Primăria Braşov atacată de virusul WannaCry

O serie de atacuri informatice au fost semnalate, vineri, în peste o sută de ţări, inclusiv în Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Spania, Italia şi Vietnam, dar şi România

Atacul cibernetic care a reuşit să infecteze mai bine de 200.000 de calculatoare din peste 150 de ţări în mai puţin de 24 de ore, a încercat să atace şi sistemul Primăriei Braşov.

Angajaţii Direcţiei Tehnologice a Informaţiilor şi Servicii Electronice (TISE) din cadrul Primăriei Braşov au lucrat tot weekend-ul şi pe parcursul zilei de luni, pentru a se asigura că totul este în regulă.

„Wanna a căutat puncte vulnerabile, dar nu a găsit nici un punct slab în sistemul de securitate. Cele mai expuse erau unităţile pe care era instalat Windows XP, sistem de operare care nu mai are suport de securitate din partea producătorului, respectiv Microsoft. Dintre cele aproximativ 300 de calculatoare, aproape un sfert mai au sistemul XP, dar, în cursul acestui week-end am luat toate măsurile astfel încât să evităm problemele. De altfel, în cursul acestui week-end am primit de la Microsoft sistemele de securitate, care au fost instalate”, a declarat şefului Direcţiei Tehnologia Informaţiei şi Servicii Electronice, Gabriela Vlad, citată de Buna Ziua Brasov.

Ca măsură de siguranţă, începând de vineri seara, când a fost lansată alerta, serverul de fişiere al Primăriei Braşov a fost oprit serverul de fişiere, iar luni era în „carantină”, pentru a face toate verificările şi a se evita un atac punctual.

Totodată, a fost oprit server-ul de mail-uri şi a fost izolat nucleul reţelei, care conţine toate serverele de aplicaţii şi au fost izolate conexiunile cu celelalte instituţii care utilizează infrastructura Primăriei, printre care Serviciul Public Comunitar pentru Evidenţa Persoanelor sau Direcţia Fiscală Braşov.

Calculatoarele au fost pornite, luni, rând pe rând, în momentul în care specialiştii au dat OK-ul.

Şefa Direcţiei Tehnologia Informaţiei din Primărie susţine că acesta nu a fost singurul atac cibernetic.

 „Atacuri de tip criptare, cum a fost cel din acest week-end, au mai existat. Problemele pot apărea de pe web sau mail, prin breşele de securitate descoperite, însă, la nivelul Primăriei există un set de proceduri interne prin care prevenim astfel de situaţii. Se fac actualizările sistemelor de operare şi ale celor de securitate. De asemenea, se fac şi backup-uri pe servere, baze de date şi aplicaţii. Astea se fac permanent, conform unei proceduri interne. Avem soluţii anti virus, anti – malware sau anti spam”, a mai spus Gabriela Vlad.

Atacurile de la sfârşitul săptămânii trecute, cu virusul Wanna Crypt şi cele similare, printre care Wanna Cry sau Wanna Cryptor, au fost lansate cu virus informatic care blochează computerele şi solicită plăţi în valoare de 300 de dolari, pentru deblocare, în moneda virtuală Bitcoin.

Dată fiind situaţia înregistrată la nivel mondial, Poliţia Română a remis un comunicat prin care le recomandă cetăţenilor să actualizeze sistemele de operare întrucât ransomware-ul nu le poate compromite pe cele cu actualizările la zi. De asemenea, li se recomandă să utilizeze un antivirus actualizat cu ultimele semnături şi să realizeze periodic copii de siguranţă (backup) pentru datele importante.

Foto: itsecurityguru.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.