Campioana mondială și europeană Elena Buhăianu Antoci susține InSport Grand Prix

Campioana mondială și europeană Elena Buhăianu Antoci susține InSport Grand Prix

Concursul de alergare și atletism InSport Grand Prix este susținut de Elena Buhăianu-Antoci. Fără doar și poate, Elena este cel mai valoros atlet pe care l-a dat Brașovul în timpurile noastre și ultimul care ne-a reprezentat la o ediție a Jocurilor Olimpice de Vară! Olimpiada este visul oricărui sportiv, iar brașoveanca noastră a ajuns să și-l trăiască de două ori. Mai întâi a fost la Sydney în 2000, apoi la Atena în 2004. Este o adevărată campioană, cu rezultate de toată isprava:

–   campioană europeană (1.500 metri, în sală, la Madrid);
–  dublă vicecampioană europeană (1.500 metri, în sală, la Viena, respectiv cros cu echipa la Oeiras-Lisabona);
–  campioană mondială militară (1.500 m) și vicecampioană mondială militară (800 m);
–   campioană mondială universitară (1.500 m) și vicecampioană mondială universitară (800 m);
–   multiplă campioană balcanică (în sală și aer liber, la 1.500 m, 800 m, 4X400 m), multiplă campioană a României.

A intrat în lumea atletismului pe ascuns, fără știrea părinților

 

Povestea ei a început în Șcheii Brașovului, pe când era elevă la Școala generală nr. 2. „La școală la noi a venit, cum se făceau selecțiile pe atunci, profesorul Boiuru. Dânsul m-a remarcat, să zic așa, și m-a îndreptat spre Liceul Sportiv. M-am înscris la examen, fără să le spun alor mei. Am făcut-o după ce am luat prima examenul, cu nota 10, abia atunci le-am zis. Așa am început atletismul, la Liceul Sportiv din Brașov sau Liceul cu Program Sportiv – cum se numește acum.

Acolo i-am avut ca antrenori, pe rând, pe doamna Nuți Oană și pe domnul Dorin Feșteu. La tineret și la senioare am lucrat numai cu doamna Margareta Ghile , alături de care am obținut cele mai bune performanțe ale carierei mele și la Clubul Sportiv Astra Autocamioane Brașov, între 1997 și 2000, însă și mai departe, la Steaua București, în perioada anilor 2000-2007. Și acum am vie în memorie prima reușită importantă cu «Marga» Ghile: în 97, la Craiova, am devenit campioană națională la cros 6.000 de metri la senioare, deși ca vârstă mă încadram la tineret!”, ne povestește campioana noastră.

Pe 27 mai, ne vedem în Parcul Sportiv Tractorul!

Timpul a trecut, a lăsat cariera de sportivă în urmă și a preferat să stea departe pe pistă, după retragere. „A trecut în civil”, mai e o vorbă. Anii s-au scurs și astăzi este mama a doi copii: Andrei Mario (10 ani) și pe Amalia Ionela (8 ani). Amândoi fac sport: băiatul – fotbal, fata handbal.

Sâmbătă, pe 27 mai, ziua când se va desfășura evenimentul InSport Grand Prix, de la primele ore ale dimineații, multipla campioana mondială și europeană Elena Buhăianu Antoci va fi acolo, împreună cu toți iubitorii sportului, atletismului, alergării și mișcării în natură. Bineînțeles, gata de start!

Explicații foto:

1. Elena Buhăianu Antoci – în timpul cursei de la Jocurile Olimpice de la Sydney. Printre adversare: americanca Marla Lee Runyan (nr. 3375), o sportivă specială, declarată oficial nevăzătoare (5 titluri la Jocurile Paralimpice!), dar care a concurat cu succes în competiții obișnuite (de 3 ori campioană a SUA la 5.000 metri) și rusoaica Lyudmila Rogachova (nr. 5 pe șort), campioană mondială și europeană la 1.500 metri.

2. Ipostază surprinsă la Campionatele Mondiale în sală de la Birmingham (Marea Britanie), cu atleta din Șcheii Brașovului în urmărirea americancei Regina Jacobs (nr. 873, vicecampioană mondială de două ori la 1.500 m).

 

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.