Protecția Copilului vrea să desființeze șapte centre unde sunt instituţionalizaţi minorii

Protecția Copilului vrea să desființeze șapte centre unde sunt instituţionalizaţi minorii

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brașov își dorește să închidă, în următoarea perioadă, ultimele centre de tip rezidențial mari, urmând să pună accentul pe dezvoltarea de servicii de sprijin în comunitate, pe creșterea numărului de asistenți maternali profesioniști și de construire de căsuțe de tip familial.

Această strategie face parte din proiectul dezvoltat de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, cu consultanță oferită de Banca Mondială, „Elaborarea planului de dezinstituționalizare a copiilor din instituții și asigurarea tranziției îngrijirii acestora în comunitate“ prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) cofinanțat de Uniunea Europeană.

În urma evaluării realizate pe teren, de către specialiștii Băncii Mondiale, a situației instituțiilor de tip rezidențial clasic, s-a desprins concluzia că în următorii ani trebuie închise/desființate un număr de 50 de centre de plasament dintr-un număr total de 164. Ca urmare a planului de prioritizare stabilit la întâlnirea de lucru a ANPDCA cu conducerile DGASPC-urilor din țară, care a avut loc joi la sediul reprezentanței Băncii Mondiale în România, pe lista celor 50 de centre eligibile pentru a se închide în perioada următoare se numără și 7 centre de tip rezidențial din subordinea DGASPC Brașov.

Acestea sunt C.P. Ghiocelul din cadrul Complexului de Reabilitare Școlară Brădet, C.P. Azur din cadrul Complexului de Servicii Victoria, CRS „Floare de Colț“ din cadrul Complexului de Servicii Făgăraș, și C.P. Alice, C.P. Aurora, CRS Albina și C.P.H. Speranța din cadrul Complexului de Servicii „Măgura“ Codlea, în care sunt instituționalizați 248 de copii.

Acest proiect presupune analizarea atentă a specificului fiecărui centru în parte, analiză realizată de echipa de proiect împreună cu specialiștii Direcțiilor selectate, în vederea identificării celor mai bune soluții pentru fiecare centru.

În ceea ce privește beneficiarii instituționalizați acum în centrele care vor face obiectul proiectului se au în vedere mai multe variante. O parte se vor reintegra în familii, cu sprijin financiar prin proiect, alții vor fi plasați în rețeaua de asistenți maternali profesioniști care se creează special prin aceast proiect, iar pentru o parte se vor căuta soluții pentru plasament familial, de asemenea cu sprijin financiar. Aceste acțiuni vor fi realizate prin Programul Operațional Capitalul Uman (POCU). Pentru cei pentru care nu se vor putea institui niciuna dintre măsurile de mai înainte, vor fi construite căsuțe de tip familial, prin Programul Operațional Regional (POR).

Pentru punerea în aplicare a planului de închidere a centrelor rezidențiale clasice din subordine, DGASPC Brașov are nevoie de sprijinul autorităților locale, în vederea identificării și alocării de spații pentru construirea căsuțelor de tip familial și a centrelor de zi pentru acordarea de servicii de sprijin în comunitate. Deschidere și implicare în această direcție există din partea autorităților locale din Făgăraș, Victoria, Viștea, Mercheașa, Prejmer și Budila.

În perioada următoare, ANPDCA va transmite către Consiliul Județean și DGASPC Brașov lista centrelor eligibile pentru a fi închise, în vederea obținerii acordului acestor instituții. Precizăm că închiderea/desființarea centrelor de tip rezidențial clasic reprezintă una dintre prioritățile Strategiei Naționale pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Copilului pentru perioada 2014-2020, adoptată de Guvernul României.

 1. Este bine de stiut :
  DGASPC Brasov, a construit dupa anul 2005, prin fonduri phare, un numar de 7 casute de tip familial in or. Sacele, comunele Harman, Teliu si Tarlungeni, la pretul de cc. 50.000 Euro/locuinta.
  Aceste locuinte de tip familial sunt construite din lemn si rigips !!!
  Nici o Primarie nu a semnat Procesul Verbal de Receptie Finala ; evident nici Inspectoratul de Stat in Constructii, potrivit legii, nu a fost invitat sa semeze aceste procese verbale !
  In consecinta aceste casute sunt ilegale, construite pentru a „fura banii” si evident nu pot fi inscrise la Cartea Funciara.
  Fosta directoare a DGASPC Brasov, d-na Martin Virginia, a fost demisa din functie inca din anul 2014 de catre DNA Serviciul Teritorial Brasov, fiind inculpata alaturi de Cancescu s.a., pentru fapte de coruptie, respectiv toate investitiile, contractele de achizitii s.a. au fost facute la preturi de cc. 4 ori mai mari !
  Actualul director general Durna Gheorghe, este urmarit penal in dos. nr. 4222/P/2016 al Parchetului de pe langa Judecatoria Brasov, pentru „furturi” de 6 ori preturi la achizitii s.a. Durna Gheorghe poate fi vazut zilnic cum face naveta ilegal la domiciliul din Ghimbav, cu masina institutiei !!!
  Functia de director general nu este legala ; in conformitate cu prevederile Legii nr. 188/1999 privind statutul functionarilor publici, la Insitutiile publice aflate sub autoritatea Consiliilor Judetene, exista numai functia de Director Executiv !
  Agentia Functionarilor Publici Bucuresti (acest mamut inutil), scoate la concurs pe data de 31.05.2017, functia de conducere de director general adjunct, in loc de director executiv adjunt, evident pentru a nu-l „clatina” pe Durna Gheorghe din functia de „director general”. Acest individ a obtinut calificativul „satisfacator” dat de Consiliul Judetean Brasov si ar trebui sa dea alt examen pentru functia de Director Executiv ; la examen nu poate fi admis avand calificativul „satisfacator”.
  A ajuns acest individ sa dea in judecata Consiliul Ju. Brasov ; a „tarat” in procese pe cei mai buni specialisti ai DGASPC Brasov, prin asa numita „comisie de disciplina”.
  Mai nou, toate posturile de conducere scoase la concurs de respectiva Agentie, sunt de Directori Executivi, exceptie la DGASPC Brasov.
  Ar trebui de urgenta desfiintata si aceasta Agentie, inutila si corupta.
  Succes la noile constructii ale DGASPC Brasov !?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.