Este oficial: Sistem dual de învăţământ în alte patru şcoli din Braşov

Este oficial: Sistem dual de învăţământ în alte patru şcoli din Braşov

Prin înfiinţarea, în 2012, a Şcolii Profesionale Germane Kronstadt, care s-a bucurat de un real succes, Braşovul, a fost unul dintre pionierii învăţământului dual din România şi a devenit exemplu de bună practică la nivel naţional.

Primăria Braşov, partener în acest proiect, a luat în calcul extinderea modelului şi la nivelul altor şcoli. Astfel, primarul Braşovului, George Scripcaru, a semnat, joi, introducerea sistemului de învăţământ dual la încă patru unităţi de învăţământ din municipiul reşedinţă începând cu anul şcolar 2017-2018.

Acestea sunt: Colegiul Tehnic “Maria Baiulescu”, Colegiul Tehnic Energetic “Remus Răduleţ”, Colegiul Naţional Economic “Andrei Bârseanu” şi Colegiul Tehnic de Transporturi.

„Este un proiect necesar pentru dezvoltarea economică a oraşului nostru, pentru că resursa umană bine pregătită profesional creşte atractivitatea unei zone din punctul de vedere al investitorilor. În anul 2012, Primăria Braşov, Clubul Economic German, Inspectoratul Şcolar şi câteva firme din această zonă au ales un drum pentru învăţământul braşovean, acela de a pregăti absolvenţi pentru nevoile pieţei muncii din Braşov. Atunci, 130 de elevi au făcut cea mai bună alegere din punct de vedere profesional şi au ales Şcoala Profesională Germană Kronstadt. Iar după doi ani, aproape toţi s-au angajat la firmele implicate în proiect”, a declarat George Scripcaru, citat de BunaZiuaBrasov.

În anul şcolar 2017-2018, la nivelul municipiului Braşov vor exista 19 clase, cu 520 de elevi şi 39 de firme implicate, în învăţământul dual, la care se adaugă şi specializările de la şcolile profesionale din alte unităţi de învăţământ. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără implicarea firmelor din Braşov, al asociaţiilor profesionale, cum ar fi Clubul Economic German, Asociaţia de Turism Poiana Braşov, Camera de Comerţ Româno-Germană.

La Colegiul Tehnic “Maria Baiulescu” vor fi pregătiţi un număr de 82 de elevi în meseriile de ospătar, bucătar, lucrător hotelier, vânzător în unităţi de alimentaţie publică. Un număr de 13 firme din Braşov şi Poiana Braşov au semnat parteneriatul cu unitatea de învăţământ şi primăria Braşov.

De asemenea, Colegiul Tehnic Energetic “Remus Răduleţ”, va pregăti în două clase, un număr de 58 de elevi, în specializările electrician aparate şi echipamente electrice şi energetice, electromecanic utilaje şi instalaţii industriale. Unitatea de învăţământ a semnat un parteneriat cu patru firme din Braşov şi Săcele.

Un număr de 30 de elevi se vor pregăti în specializarea comerciant-vânzător, la Colegiul Naţional Economic “Andrei Bârseanu”. Parteneriatul a fost semnat de Colegiul Naţional Economic Andrei Bârseanu şi Municipiul Braşov, pe de o parte, şi 4 lanţuri comerciale, pe de altă parte.

Colegiul Tehnic de Transporturi va pregăti un număr de 28 de elevi în specializarea mecanic-auto, parteneriat semnat cu trei firme din Braşov. Una dintre firmele semnatare ale parteneriatului este RAT BV S.A., care va sprijini pregătirea a 28 de elevi în specializarea mecanic auto

Elevii acestor clase vor primi burse de 400 de lei, din care 200 de lei vor fi asiguraţi de unitate şcolară, iar diferenţa va fi acoperită de partenerii privaţi.

Şcoala Profesională în sistem dual Kronstad, înfiinţată în anul 2012, va avea un număr de 11 clase a câte 28 de elevi fiecare în specializările operator maşini cu comandă numerică, sudor, sculer matriţer, electromecanic utilaje şi instalaţii industriale, confecţioner articole din piele şi înlocuitori, pentru care au fost semnate parteneriate cu 14 firme din zona Braşovului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.