Taxiurile mai vechi de 10 ani vor fi scoase din circulaţie

Taxiurile mai vechi de 10 ani vor fi scoase din circulaţie

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, instituţia nu va prelungi autorizația de taxi în cazul autoturismelor mai vechi de 10 ani.

În această situaţie se află peste 300 de autovehicule deţinute de persoane juridice, întreprinderi familiale şi persoane fizice autorizate, care vor fi nevoiţi să facă rost de o mașină mai „tânără” dacă vor să-şi prelungească autorizaţia.

 

 „Autorizaţiile vor fi eliberate doar pentru maşinile fabricate după anul 2008. În aceste condiţii, operatori vor trebui să schimbe 322 de vehicule, care au o vechime mai mare de 10 ani. Conform evidenţelor, în Braşov este un vehicul din 2003, 21 din 2004, 45 din 2005, 82 din  2006 şi 174 din 2007.  184 dintre maşinile mai vechi de 10 ani sunt deţinute de persoane juridice şi întreprinderi familiale, iar 138 sunt deţinute de persoane fizice autorizate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.

Acesta a precizat că procedura de reînnoire a autorizaţiei va fi demarată în luna iunie a anului viitor, iar operatorii care au maşini mai vechi de 10 ani vor fi nevoiți ca îşi schimbe parcul auto, astfel încât procedura de obţinere a noilor autorizaţii să se încheie până la data de 31 decembrie 2018, când expiră cele actuale.

În prezent, în municipiul Braşov sunt autorizate 1.431 de taximetre, norma stabilită de legislaţie fiind de 4 vehicule la 1.000 de locuitori. Practic, pentru a se respecta această prevedere legală, în Braşov ar trebui să fie 1.109 de taxiuri.

Pe de altă parte, în urma unei modificări aduse în luna martie în Regulamentul de taximetrie valabil pentru municipiul Brașov, toți operatorii de taxi sunt obligați, în conformitate cu Art. 64, alin. 2 din Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap (modificată și completată), să asigure cel puțin un autoturism adaptat transportului persoanelor cu handicap care utilizează fotoliu rulant, solicitat prin dispecerat (în municipiul Brașov sunt opt dispecerate).

Operatorii au fost anunțați cu privire la obligația pe care o au, dar spun că nu au găsit autoturism omologat în România. O variantă luată în calcul a fost închirierea unui vehicul deţinut de un ONG, care între timp a fost avariat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.