Avem zebră (mai) „inteligentă” decât pietonii și șoferii?

Avem zebră (mai) „inteligentă” decât pietonii și șoferii?

Prima trecere de pietoni „inteligentă” din Brașov prevăzută cu un sistem pentru creșterea siguranței pietonilor, a devenit funcțională începând de ieri.

Amplasată de pe Bulevardul Saturn, la intersecţie cu strada Minerva, „zebra inteligentă” are trei compenente principale: detectarea pietonilor angajaţi în traversare, de iluminat public şi una de semnalizare cu leduri.

Administratorul public Miklos Gantz a prezentat miercuri seara, reprezentanţilor mass-media, noul sistem inteligent pentru creşterea siguranţei la trecerile de pietoni, pe timpul nopţii.

,,Astăzi a devenit funcţională prima trecere de pietoni inteligentă din Braşov. Este un proiect pilot  derulat de Primăria Braşov în parteneriat cu firma care asigură serviciul de semaforizare în Braşov. Împreună cu reprezentanţii poliţiei rutiere vom monitoriza câteva luni această trecere, pentru a vedea care sunt rezultate, şi în funcţie de acestea, vom vedea dacă putem replica proiectul şi la alte treceri de pietoni. În paralel, continuăm programul de instalare a sistemului de semaforizare a trecerilor de pietoni, cu buton sau cu temporizare. După ce anul trecut am amenajat zece astfel de treceri, anul acesta ne propunem să semaforizăm alte cinci. Totodată, poliţia rutieră ne-a solicitat să instalăm semafor la trecerea de pietoni de pe Calea Bucureşti-L.C. Babeş şi să semaforizăm intersecţia Carpaţilor-Zorilor. Vom înainta comisiei de circulaţie aceste propuneri şi, dacă vor fi avizate, vom încerca sa le amenajăm tot în acest an”, a declarat Miklos Gantz, administratorul public al municipiului Braşov.

Proiectul „zebrei inteligente” este unul pilot, derulat de Primăria Braşov în parteneriat cu firma Flash Lighting Services, care asigură serviciul de semaforizare în Braşov, costul fiind de 12.000 de euro.

Potrivit directorului firmei Flash Lighting Services, Dan Vătăjelu, trecerea de pietoni are trei elemente principale destinate creșterii siguranței.

„Primul este detecţia pietonilor angajaţi în trecere, cu ajutorul senzorilor. Al doilea este iluminatul care se află la nivelul luminanţei căii de rulare, care se află la nivelul iluminatului stradal, iar la detecţia pietonilor, creşte nivelul iluminării verticale, creând un contrast pozitiv. Al treilea element este sistemul de semnalizare luminoasă, montat în carosabil, care este vizibil de la 2 km. Acest sistem, prin elementele inovatoare utilizate, respectiv alimentare prin inducţie, reduce substanţial timpul de intervenţie în cazul apariţiei defectelor. În Europa, acest sistem de iluminat prin inducţie este utilizat doar în Olanda”, a explicat Vătăjelu.

Cum funcţionează

Utilitatea zebrei se concretizează în special prin creşterea siguranţei pe timpul nopţii. Astfel, când nu sunt pietoni angajaţi în traversare, aparatele de iluminat de pe stâlpi sunt aprinse la 60% din totalul fluxului luminos, iar markerii luminoşi din asfalt sunt opriţi. În momentul în care senzorii amplasaţi pe stâlp detectează pietonii care intenţionează să traverseze, aparatele de iluminat îşi cresc fluxul luminos la 100% în mai puţin de o secundă, concomitent cu aprindrea markerilor luminoşi.

Acest mod de funcţionare durează cel puţin 30 de secunde sau pe întreaga perioadă în care sunt detectaţi pietonii. Dacă după 30 de secunde sistemul nu mai sesizează prezenţa pietonilor, revine la starea iniţială. Pe timpul zilei vor funcţiona, pe acelaşi principiu, doar markerii luminoşi din carosabil.

Instalare sisteme de semaforizare în 2016 la următoarele treceri de pietoni:

 • – Calea Bucureşti (Metro 2);
 • – Calea Bucureşti-Berzei;
 • – B-dul Saturn – str. Cometei;
 • – B-dul Griviţei – str. Codrii Cosminului;
 • – B-dul Victoriei (Piaţa Dacia);
 • – str. Independenţei – str. Valea Jiului;
 • – str. 13 Decembrie – str. Olteţ;
 • – str. 13 Decembrie – str. Nicoale Labiş (Isaran);
 • – str. Iuliu Maniu – str. Petru Maior (spitalul Sf. Constantin);
 • – str. Hărmanului – Aleea Petuniei (fostul IUS).

Pentru 2017, sunt programate următoarele treceri de pietoni:

 • – viitoarea trecere de pietoni de pe b-dul Griviţei (între Mircea cel Bătrân şi Emil Racoviţă, în dreptul gangurilor);
 • – str. De Mijloc (Şcoala Gimnazială nr 12);
 • – str. Zizinului (magazinul Profi);
 • – B-dul Griviţei (Hotel Trifan- Transgaz);
 • – B-dul Griviţei (Metabras).

Solicitări din partea Poliţiei Rutiere pentru 2017:

 • – Calea Bucuresti – str. L.C. Babes/Soarelui, cu buton;
 • – str. Carpatilor – str.Zorilor, intersecţie semaforizată.

Foto: Primăria Brașov

 1. Trecerea de la hotel Trifan ar trebuie inlocuita cu una asemanatoare cu cea de pe Aurel Vlaicu de la biserica

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.