Aproximativ 15.000 de persoane au admirat Parada Junilor (Foto)

Aproximativ 15.000 de persoane au admirat Parada Junilor (Foto)

În ciuda vremii reci şi ploioase, aproximativ 15.000 de persoane au asistat, duminică, la cea mai aşteptată sărbătoare a braşovenilor, Parada Junilor, când 200 de bărbaţi păstrători ai tradiţiilor, îmbrăcaţi în haine populare, coboară în Cetate, în centrul oraşului, călare pe cai împodobiţi cu ciucuri şi panglici colorate.

Manifestarea celor șapte grupuri de juni a început în Piața Unirii. Rând pe rând cele șapte grupuri de juni — Tineri, Bătrâni, Curcani, Dorobanți, Brașovecheni, Roșiori și Albiori, îmbrăcați în costume specifice fiecărui grup, au coborât spre centrul orașului călare pe cai împodobiți cu harnașamente din piele împodobite cu panglici tricolore și flori.

Drumul junilor călăreţi a fost deschis de fanfara Academiei de Aviație „Henri Coandă”, care i-a însoţit pe tot traseul, intonând diferite marșuri.

Cu caii împodobiţi cu ciucuri şi panglici multicolore, ţinuţi în pas de paradă, junii tineri, seniorii, albiori, roşiori, braşovecheni, curcani şi dorobanţi au salutat mulţimea cu urarea „Hristos a înviat!”, primind răspunsul în cor al mulţimii: „Adevărat a-nviat“.

După ce au parcurs străzile din centrul istoric al orașului , grupruile de juni s-au îndreptat pe str. Republicii, Piața Sfatului, Poarta Schei, Piața Unirii până la Pietrele lui Solomon.

Aici junii s-au prins în hora specifică și au aruncat buzduganul, după care petrecerea a continuat într-o serbare câmpenească.

La întoarcerea de la Pietrele lui Solomon, Junii Brașovecheni au oferit un moment unic, defilând în grup compact, spre încântarea celor prezenţi. Junii din Brașovechi au fost despărțiți spațial de cei din Șchei, de-a lungul timpului, de către sașii din Cetate, ei fiind concentrați în Bartolomeu și Stupini.

În timpul paradei, a fost şi un incident. Unul dintre cai l-a aruncat din şa pe junele care îl călărea, în momentul în care aceştia au ajuns în Piaţa Sfatului. În mulţime s-a creat panică pentru câteva minute, însă după ce junele a revenit pe cal, fără să fie nimeni rănit, totul a reintrat în normalitate, notează MonitorulExpres.

Foto: mediafax.ro; bzb.ro

  1. La ROMANICI – LATINI , cetateni ai EUROPEI, se spune „CHRISTOS”! La moldo-rusnaci si macedo-bulgari sau alti slavoizi se spune eronat „Hristos”!
    Unde este CULTURA CULTURA CULTURA?….

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.