Legendele florilor pascale ale Brașovului: „Rușcuța“ și „Laleaua pestriță“

Legendele florilor pascale ale Brașovului: „Rușcuța“ și „Laleaua pestriță“

Condiţiile climatice tipice depresiunilor şi bogata reţea hidrografică, au permis formarea în zona Sânpetrului, Hărmanului și a Prejmerului a unor rezervaţii botanice, în care plante rare precum „rușcuța“ sau „laleaua pestriţă“ şi-au găsit aici microclimatul specific.

Rezervaţiile naturale Dealul Lempeş şi Mlaştinile Hărmanului și Prejmerului adăpostesc un bogat registru floristic, la care se adaugă şi o faună diversă, cu exemplare ocrotite.

„Ruşcuţa de Primăvara” şi „Laleaua Pestriţă”, care trăiesc în rezervaţia naturală „Dealul Lempeş” – Sânpetru, se spune că ar fi plante mistice.

“Ruşcuţa de primăvară” (Adonis vernalis – lat.) este o floare frumoasa, de un galben stralucitor, înflorește întotdeauna în preajma Paștelui, vrând parcă să confirme legenda conform căreia s-ar fi născut din lacrimile lui Iisus Christos răstignit pe cruce.

O alta legendă, mult mai veche, legată de numele latinesc al florii, Adonis vernali, amintește de grecul Adonis, un vânător chipeș, care s-a îndrăgostit de Afrodita. Ares, zeul Soarelui, îndrăgostit și el de zeița Frumuseții, îl răpune, dar frumosul Adonis se transformă într-o plantă, rușcușa, care înflorește din martie pâna în aprilie, perioadă în care se și recoltează pentru uscare.
Rușcuța este folosită destul de des ca plantă decorativă. Este, însă, și plantă medicinală, fiind folosită cu rezultate deosebite în tratarea afecțiunilor inimii și a tulburărilor neurovegetative.

CLICK pe poze pentru a se mări!

Laleaua pestriţă (Fritillaria meleagris) are şi ea legenda ei şi se spune că purta în trecut denumirea de Floare de şah, după Daria, nepoata unui vistiernic de la curtea Şahului Persiei, care a inventat jocul de şah. Într-o noapte, Daria a avut un vis în care o tânără i-a cerut flori pentru mama ei, bolnavă, oferindu-i un buchet, în schimbul unei lalele pestriţe. După un timp, a apărut în grădină o lalea pestriţă, care creşte şi astăzi pe Dealul Lempeş. Oferite în dar, lalelele pestrițe conțin mesajul cifrat „Ochi frumoși“.

CLICK pe poze pentru a se mări!

  1. Oferite în dar ??? Nu stiti ca, datorită rarităţii lor, laleaua pestrita (ca si ruscuta) sunt protejate de lege ?!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.