„Zebra inteligentă” se mută pe Bulevardul Saturn

„Zebra inteligentă” se mută pe Bulevardul Saturn

Prima trecere de pietoni „inteligentă” din municipiul Brașov nu va mai fi amenajată pe strada 13 Decembrie , așa cum hotărâseră inițial reprezentanții Primăriei și ai companiei care administrează iluminatul public din oraș, ci pe Bulevardul Saturn, în zona stației RAT „Cometei” .

La trecerea de pietoni de pe bulevardul Saturn se lucrează încă de săptămîna trecută. Au fost montaţi deja stâlpii de iluminat reflectorizanţi, pe o parte şi alta a stăzii care vor avea şi lampadare cu LED şi senzori de mişcare.

Potrivit administratorul public al Braşovului, Miklos Gantz, săptămâna aceasta vor fi montaţi atât senzorii de mişcare de pe sâlpi, dar şi corpurile de avertizare luminoase cu LED din asfalt,  în cazul în care vremea va fi favorabilă.

Aceste sisteme cu LED sunt vizibile de la o distanţă de 1,5 kilometri, iar astfel de sisteme de semnalizare sunt folosite şi la aeroporturi.

Reprezentantul municipalităţii braşovene a afirmat că zebra inteligentă de pe Saturn ar putea deveni complet funcţională în cursul acestei săptămâni, după care, o perioadă, va fi monitorizată.

„Este un proiect pilot, care este realizat pe cheltuiala companiei care administrează iluminatul public din Braşov. Locaţia a fost stabilită ţinând cont de mai mulţi factori, printre care dimensiunile arterei de circulaţie (este bulevard cu 2 benzi pe sens, intens circulat), apropierea de o staţie RATBV, precum şi faptul că nu este semaforizată. Noua trecere va fi monitorizată câteva luni, apoi în funcţie de rezultate vom vedea dacă poate fi o alternativă viabilă şi pentru alte treceri de pietoni din municipiul Braşov”, a explicat Gantz, citat de BunaZiuaBrasov.

Trecerea de pietoni „inteligentă” va avea de ambele părți ale străzii stâlpi de iluminat cu senzori de mișcare, pentru ca în momentul în care o persoană va dori să traverseze și va intra în raza de acțiune a senzorului, intensitatatea becului să crească. Tot atunci se vor aprinde și două șiruri de LED-uri care vor fi montate de-a lungul străzii, pe o parte și pe alta a „zebrei”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.