Care este cea mai palpitantă competiție din lume în care oricine are șanse să devină campion?

Care este cea mai palpitantă competiție din lume în care oricine are șanse să devină campion?

Una din cele mai gustate și populare forme de competiție din lume sunt turneele de poker online. Cel mai interesant aspect al acestora este faptul că sunt accesibile oricui și că pot fi câștigate de oricine, chiar și de începători. Al doilea aspect interesant este raportul uriaș între premii și banii mizați. Un turneu de poker mare poate costa câțiva dolari, însă câștigătorul se poate alege cu mii, zeci de mii și chiar sute de mii de dolari în câteva ore de distracție. Cum este posibil așa ceva? Vom încerca aici foarte pe scurt să explicăm pe înțelesul unui începător absolut cum funcționează un turneu de poker pe internet.

Aceste turnee sunt organizate de camere de poker online. Din fericire, cea mai mare cameră de poker online PokerStars (care deține peste 70% din piața globală a pokerului), este licențiată în România din anul 2015. Aici, pe PokerStars, rulează zilnic mii și zeci de mii de turnee de poker! Da, ați auzit bine. În fiecare secundă încep aici zeci de turnee de toate tipurile – cu taxe de intrare diferite, cu mare diversitate de participanți și cu diverse formate de joc (cel mai popular și palpitant format fiind Texas Hold’em No Limit).

Un turneu de poker adună taxele de intrare plătite și din acești bani recompensează jucătorii care reușesc să supraviețuiască mai mult. Cu cât sunt eliminați mai mulți adversari inainte de propria eliminare, cu atât premiul încasat va fi mai mare. De pildă, un turneu cu 10.000 de jucători care au contribuit cu câte 10$ va aduna un fond de premii de 100.000$ pe care îl va împărți ultimilor 150 rămași în joc, în mod inegal: cel eliminat pe locul 150 va primi doar cu câțiva dolari în plus – să spunem 17$ – iar cel care va ajunge pe locul 1 va primi circa 20% din fondul de premii, adică, în acest caz, în jur de 20.000$. Un premiu amețitor, dacă ne gândim că investiția inițială a fost de doar 10$. Există cazuri extreme, în care jucători care au investit câțiva dolari au sfârșit prin a câștiga milioane într-un turneu de poker. Evident, destul de des, veți ieși din turneu inainte de „intrarea în bani”, deci printre cei 850 de nenorocoși, dacă luam exemplul de mai sus. Însă când veți reuși un scor bun, efortul vă va fi recompensat mult peste așteptări.

„Ei, și?” veți da din umeri. „Eu nu știu poker”. Veti fi mirat, însă asta nu contează foarte mult, din două motive.

Primul este simplitatea regulilor. În câteva minute oricine vă poate învăța cum se joaca poker (în caz că nu aveți răbdare să citiți singur toate regulile). Evident, urmează aprofundarea jocului (această pagină conține sute de articole pentru începători pe toate temele posibile), însă un turneu de poker se poate câștiga și inainte de-a deveni experți. De ce? Din al doilea motiv:

În poker, natura jocului permite ca un expert să poată lua bătaie de la un începător de nenumărate ori. Evident, pe termen lung e bine să învățăm strategia jocului, căci expertul ne va veni până la urmă de hac. Însa într-un turneu de poker nu există acest „termen lung”. Totul se petrece rapid și experții pot fi cu ușurință (și sunt adesea) victimele primului venit. Cazurile sunt nenumărate: mari turnee de poker câștigate de începători care au plecat cu sume fabuloase pe socoteala a zeci și sute de experți care au fost eliminați primii.

Dacă până acum 10-15 ani pentru a juca un turneu de poker trebuia să călătorim până la Vegas sau la Monte Carlo, acum „muntele a venit la Mahomed”, odată cu apariția pokerului pe internet. Oricine poate juca de acasă sau chiar de pe telefonul mobil în drum spre casă un turneu de poker de mari proporții. Altădată așa ceva ar fi fost de domeniul visului pentru pasionații acestui joc. Acum însă, în două minute oricine își poate deschide un cont, face o depunere infimă și intra în primul turneu cu startul peste 3 minute. Atât de simplu este.

În final, iată cel mai recent exemplu de turneu mare de poker. În fiecare duminică fără excepție, pe PokerStars rulează, începând cu orele 21, Sunday Million. Este un turneu care garantează premii de 1.000.000 $. Taxa de intrare este de 215$, însă turneul este precedat de turnee-satelit care permit calificarea în Sunday Million cu sume neglijabile – câțiva dolari sau chiar câțiva cenți, adică restul primit de la chioșc și lăsat pe măsuța din hol. Ei bine, săptămâna trecută, acest turneu a implinit 11 ani de la prima ediție. Cu această ocazie, PokerStars a garantat nu unul ci… 10 milioane de dolari pentru aceeași taxă de 215$! Turneul a avut loc duminică, a avut 55.835 de participanți, 9.206 dintre aceștia au câștigat premii în bani, iar locului 1 i-au revenit nu mai puțin de… 1.093.205$!

Am lăsat la urmă cel mai important aspect: pokerul este unul din cele mai palpitante jocuri din lume. Altfel spus, un turneu de poker este extrem de captivant chiar și fără perspectiva unor câștiguri fabuloase. Când veți avea ceva timp liber, într-o zi ploioasă, încercați-l și veți transforma în aventură o zi care părea sortită plictiselii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.