Mara Mareș, despre cum aducem acasă tinerii studenți de afară. Nimic despre cum îi ținem pe cei care învață acasă!

Mara Mareș, despre cum aducem acasă tinerii studenți de afară. Nimic despre cum îi ținem pe cei care învață acasă!

Domnișoara deputat PNL Mara Mareș a venit astăzi să ne spună că a început să lucreze la „un pachet legislativ” prin care se dorește stoparea exodului creierelor studenților români.

Ea susține că există „un grup de lucru pentru pachetul legislativ”, dar nu a putut preciza câți parlamentari fac parte. De fapt, se pare că nu prea există niciun parlamentar, însă ne-a asigurat că lucrează cu Liga Studenților România din Străinătate, în vederea creării de facilități fiscale care angajează studenți din top 500 mondial.

Și nu numai: „Dorim facilități fiscale pentru acele companii care angajează tineri români, studenți în străinătate care doresc să se întoarcă în țară după finalizarea studiilor; o simplificare a procesului de echivalare a diplomelor de studii pentru cei care au absolvit în străinătate, care acum este foarte greoi și costisitor (iar asta v-o spun din proprie experienţă); introducerea unor burse care să reprezinte un parteneriat între stat și companii românești sau companii care activează în România – nu inventăm apa caldă – există un astfel de model în România, dar internaționale, care vizează trimiterea studenților în străinătate, cu obligativitatea acestora de a se întoarce și de a munci în acea companie care i-a plătit studiile. Nu vreau să pun într-o lumină negativă nici o secundă faptul că tinerii doresc să studieze în străinătate, important este să se întoarcă în țară”, a explicat Mara Mareș.

Din păcate, viziunile domnişoarei deputat nu pupă de la intenţie cu ceea ce vrea să facă. Sau ar vrea să legifereze… Domnişoria sa spune că vrea să stopeze exodul creierelor studenţilor români. Dar toate popunerile vizează doar studenţii care sunt gata emigraţi şi pe care ar dori să-i momească să vină acasă. În schimb, nimic despre studenţii care învaţă în România, şcoliţi de statul român, şi care sunt ofertaţi să plece la companii din străinătate şi care în mod cert sunt mult mai mulţi decât cei care studiază la acele universităţi din top 500 mondial…

 

Loading...
  1. domnisoara nu stie pe ce lume se afla. nu banii sunt principalul motiv pentru care cineva decide sa plece definitiv din tara. si si daca ai incerca sa concurezi pe partea financiara, companii gen Apple, Microsoft si Google au bugete mai mari decat tot PIB-ul Romaniei.

    Cea ce lipseste este respectul si stabilitatea unui viitor decent.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.