Argumente pentru scăderea tarifului la salubrizare

Argumente pentru scăderea tarifului la salubrizare

Comisia economică a Consiliului Local, viceprimarul Barabas Laszlo, reprezentanţi ai Primăriei şi  operatorii de salubritate s-u ântâlnit pe tema reducerii tarifului la salubrizare. Aşa cum anunţam săptămâna trecută, consilierii locali PSD doresc scăderea tariful pentru salubritate, care a fost amjorat recent.

„Motiv pentru care am hotărât să vă informez de ce consider că tariful poate scădea cu un leu măcar, de la 12, la 11 lei de persoană. În acest moment sunt în vigoare normative convenite cu operatorii de salubritate şi aprobate de Consiliul Local, din care reiese că fiecare braşovean generează anual 370 de kilograme de deşeuri menajere”, spune Lucian Pătraşcu, liderul de grup al PSD în Consiliul Local.

Conform directivelor europene, operatorii de salubritate trebuie să reducă anual cantitatea de deşeuri menajere, cu 15%. Această ţintă este atinsă în fiecare an, de căter Comprest şi Urban,  firme care au depus la Primărie documente în acest sens.  În cazul în care această țintă nu era atinsă, am fi plătit o amendă de 100 de lei pe tonă.

„Taxa de 80 lei/tonă se plăteşte conform Legii 384/2013 pentru gunoiul depozitat în rampă. Or, dacă ţinta de care vorbeam mai devreme este atinsă, gunoiul depus in rampa de catre operatorii de salubritate este de 314,50 kg/an deseuri menajere pentru fiecare cetatean al municipiului Brasov. Iată de ce consider că modul de calcul al taxei este greşit în acest moment. Din punctul meu de vedere taxa de 80 lei/tonă se adaugă la cantitatea de 314,50 kg/an deşeu depus în rampă de operatorii de salubritate şi nu la cantitatea de 370 kg/an deşeu menajer colectat de la cetăţenii municipiului Brasov. Iată de ce susţin că este posibilă scăderea tarifului, de la 12 lei, la 11 lei”, precizează Pătrașcu.

Consilierul PSD susține că i-a solicitat viceprimarului Laszlo Barabas, cel care are în subordinea salubritatea, ca până în 27 martie, când va avea loc o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, să vină cu propunerea de scădere a tarifului de salubrizare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.