15 tablete pentru copiii din Centrul de Zi „Astra”

15 tablete pentru copiii din Centrul de Zi „Astra”

Actriţa Crina Matei, preşedintele Asociaţiei Culturale Arta pentru copiii României”, a donat astăzi copiilor din Centrul de îngrijire de zi pentru copiii aflați în situații de risc Astra15 tablete  electronice, în cadrul primului parteneriat pe care asociația îl desfășoară cu Primăria Brașov.

„Am venit cu mare bucurie în întâmpinarea nevoilor copiilor de la acest centru, pentru a-i ajuta să se simtă asemeni celorlalţi şi să poată învăţa prin intermediul jocurilor de pe tablete. Sper ca momentele acestea prin care ei trec să fie o lecţie benefică pentru ei să treacă prin aceste momente cu înţelepciune, să înveţe numai lucrurile bune, iar în viitor să fie marii oameni ai ţării˝, a declarat Crina Matei.

„Mă bucur că această donație a vizat Centrul pentru copiii aflați în situații de risc, pe de o parte pentru că  le oferă acestor copii accesul la tehnologia din ziua de azi și pe de altă parte pentru că acest centru este proiectul meu de suflet, pe care l-am inițiat atunci când eram consilier local. Beneficiarii acestui serviciu sunt copii care au nevoie de sprijinul nostru pentru a se integra în comunitate și a avea aceleași șanse și facilități ca și cei din familii fără probleme. Ne bucurăm dacă putem atrage și sprijinul altor organizații în acest proiect. Cu siguranță, aceasta nu va fi și ultima colaborare cu  Asociaţia Culturală «Arta pentru copiii României»”, a declarat Costel Mihai, viceprimar al Brașovului.

Proiectul Centrului de îngrijire de zi pentru copiii aflați în situații de risc Astra a fost inițiat în 2008, iar centrul a devenit funcțional în anul 2012. De serviciile sale beneficiază copii aflați în situații de risc care provin din familii cu părinţii plecaţi în străinătate sau cu situaţii speciale. Aceştia beneficiază de consiliere psihologică, au parte de activităţi recreative precum pictură, lucru manual sau modelaj din plastilină, excursii, activități culturale (inclusiv participare la spectacole).

De la înființare și până în prezent au beneficiat de serviciile centrului un număr de   160 de copii. Capacitatea centrului este de 20 de copii, iar în medie sunt prezenți pe zi 13 copii.

Centrul de îngrijire de zi pentru copiii aflaţi în situaţii de risc “Astra” funcționează în cadrul Direcției de Servicii Sociale din data de 1 noiembrie 2012. Centrul a fost înființat ca urmare a accesării de către Primăria municipiului Brașov a unei linii de finanțare acordată de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, cofinanțat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în cadrul Proiectului “Servicii comunitare de prevenire a separării copilului de familia sa și instruirea personalului aferent”,

                Funcționarea Centrului de zi vine în sprijinul comunității locale prin reducerea numărului de copii și a familiilor aflate în situații de risc. Conform Ordinului nr. 24/2004 pentru aprobarea Standardelor minime obligatorii pentru centrele de zi, misiunea Centrului de îngrijire de zi pentru copiii aflaţi în situaţii de risc “Astra” Braşov este  prevenirea abandonului şi a instituţionalizării copiilor, prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor activităţi de îngrijire, educaţie, recreere-socializare, consiliere, dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, orientare şcolară şi profesională pentru copii, cât şi a unor activităţi de sprijin, consiliere, educare  pentru părinţii sau reprezentanţii legali, precum şi pentru alte persoane care au în îngrijire copii.

În anul 2016, Centrul de zi a obtinut licența de funcționare definitivă seria LF nr. 0001511/19.12.2016.

Beneficiarii sunt copii cu vârste cuprinse între 7-11 ani, elevi în învățământul primar și care au domiciliul legal în municipiul Brașov. Din anul deschiderii până în prezent au beneficiat 160 de copii, în medie aproximativ 30 de copii/an. În prezent beneficiază zilnic de servicii un număr mediu de 13 copii urmând ca până la finalul acestei luni să fie înscriși  încă doi copii.

Serviciile oferite în cadrul centrului sunt:

  • consiliere psihologică pentru copii (consiliere individuală/de grup);
  • consiliere şi sprijin pentru părinţi în vederea creşterii capacităţii parentale şi a îmbunătăţirii îngrijirii copilului (consiliere individuală/de grup);
  • servicii educaţionale (îndrumare în efectuarea temelor şcolare);
  • activităţi recreative şi de socializare (pictură, lucru manual, modelaj cu plastilină, excursii, jocuri, activităţi în aer liber, vizionare de teatru şi film, scenete);
  • masa de prânz;

         Rezultate

Beneficiile aduse copiilor și familiei în timp au fost nenumărate conform serviciilor oferite. În cadrul consilierii psihologice s-au întâlnit cazuri în care s-a obținut o colaborare între părinți divorțați în interesul copilului. Putem aminti cazul a două minore care și-au revăzut tațăl și respectiv mama după aproximativ 7 ani de absență din familie. Pe partea educațională aproximativ 40 de copii au fost susținuți în vederea depășirii situației de abandon școlar, situații de corigență și/sau repetenție. De asemenea, faptul că s-au asigurat programe educaționale, recreative și de socializare adevcate vârstei, nevoilor, potențialului de dezvoltare și particularităților copiilor a contribuit la susținerea dezvoltării fizice , psihice și emoționale a copiilor. Anul acesta o familie a fost ajutată pentru a obține alocația de stat pentru copil în condițiile în care aceasta nu a fost primită de la vârsta de 2 ani pâna la 11 ani. Din punct de vedere al consilierii sociale și juridice centrul de zi a spijinit aproximativ 30 de părinți în vederea obținerii unor prestații si servicii, locuință socială, carte de identitate, acces la servicii medicale, locuri de muncă etc. În anul 2013, prevenirea separării copilului față de familie a adus un aport la reintergrarea unui copil din sistemul instuționalizat în familie.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.