Percheziții DNA la o școală din Jibert

Percheziții DNA la o școală din Jibert

Procurorii DNA au făcut percheziții, în cursul zilei de ieri, la o școală din comuna Jibert. Oamenii legii au verificat dacă anumite investiții sunt în conformitate cu realitatea, fiind vorba despre cheltuirea banilor publici.

Este vorba despre o lucrare în care s-a montat centrala termică și caloriferele la școala generală din Jibert, realizată de o firmă care se pare că este controlată de fostul consilier județean Gavril Matei.

Matei Gavril mai este cercetat de căter procurorii anticorupție într-un dosar în care a încheiat prin atribuire directă, în mod nelegal, mai multe contracte de achiziţie a unor produse, servicii şi lucrăricu Direcţia pentru Protecţia Copilului Braşov.

În contextul atribuirii acestor contracte nu a fost urmată procedura legală prealabilă ce impunea întocmirea unor referate de necesitate, a unui studiu de piaţă realizat în scopul identificării celei mai bune oferte. Achiziţiile s-au realizat la preţuri mult mai mari decât cele practicate pe piaţa liberă, iar plata facturilor emise de către cele două societăţi s-a făcut la momentul la care acestea nu aveau aprovizionate bunurile livrate sau anterior momentului la care s-a realizat recepţia finală (în situaţia contractelor de lucrări)“, se arată într-un comunicat al DNA.

Astfel, a fost creat bugetului D.G.A.S.P.C. Braşov un prejudiciu de 253.916,04 lei. Totodată, societăţilor controlate de Matei Gavril le-au fost create avantaje patrimoniale evidente, având în vedere că există date conform cărora acestea au revândut la preţuri şi de trei ori mai mari produse achiziţionate din supermarketuri, potrivit sursei citate.

Concret, în perioada lunilor noiembrie 2012 – 27.02.2013, au fost atribuite 18 contracte direct către SC Licofrig SRL, pentru achiziţii cum sunt centrale termice pe lemne, acumulatori de apă caldă, dulapuri frigorifice etc. De asemenea, în perioada lunilor decembrie 2012 – martie 2013 a fost aprobată atribuirea directă, către SC Frigomat SRL, a unui număr de 14 contracte, cum ar fi: achiziţia unei sobe profesionale de gătit, concentrator de oxigen, staţii de filtrare, roboţi de bucătărie, drujbe profesionale, maşini de spălat industriale.

În fapt, în această situaţie, produsele au fost achiziţionate de către SC Licofrig SRL din supermarketuri sau de la diferite societăţi de profil, apoi au fost facturate către SC Frigomat SRL Săcele, această din urmă societate întocmind apoi facturile de livrare către D.G.A.S.P.C. Braşov, prin majorarea implicită a preţului de vânzare.

Loading...
 1. Oare ce a pazit d-na Maria Dumbraveanu – Secretar al Consiliului Judetean Brasov ???
  Text extras din: Lege nr. 215/2001(r1) – Legea administratiei publice locale nr. 215/2001
  Art. 117. – Secretarul unitatii administrativ-teritoriale îndeplineste, în conditiile legii, urmatoarele atributii:
  a) avizeaza, pentru legalitate, dispozitiile primarului si ale presedintelui consiliului judetean, hotarârile consiliului local, respectiv ale consiliului judetean;
  b) participa la sedintele consiliului local, respectiv ale consiliului judetean;
  c) asigura gestionarea procedurilor administrative privind relatia dintre consiliul local si primar, respectiv consiliul judetean si presedintele acestuia, precum si între acestia si prefect;

  Reply
 2. NUMAI

  Oare , numai la Jibert s a montat sistem de incalzire din bani publici? S au montat si in alte comune unde s au instalat 3 centrale , dar s au facturat 2 si dupa o iarna geroasa a inghetat toata instalatia (comana) – doar sunt din bani publici. Durerea cea mare este ca la finalul lucrarii, comisia de receptie semneaza P/V iar, consilierii isi insusesc lucrarea cantitativ, calitativ si economic.
  Din bani publici s au facut in comune si CD uri , monografii de familie- lucrari de mantuiala – rezultatul : dosare penale.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

Share via