Daniel Zamfir spune că PNL îl susține să pună la punct activitatea Curții de Conturi

Daniel Zamfir spune că PNL îl susține să pună la punct activitatea Curții de Conturi

Deputatul Daniel Zamfir, cunoscut drept părintele Legii dării în plată, spune că a inițiat un proiect legislativ prin care să se stabilească în mod clar care sunt atribuțiile auditorilor Curții de Conturi.

„Majoritatea primarilor se plâng că activitatea le este obstrucţionată şi blocată de anumite interpretări ale legii de către auditorii Curţii de Conturi. Din datele culese de la primari, au reieșit că sunt cel puţin patru situaţii în care Curtea de Conturi acţionează undeva într-o zonă neclară. De exemplu, sunt multe situații în care Curtea de Conturi se pronunță asupra oportunităţii unei investiții, ceea ce legislația spune foarte clară că această instituţie nu poate verifica oportunitatea unor decizii ale consiliilor locale”, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Daniel Zamfir.

De asemenea, mai spune deputatul liberal, Curtea de Conturi nu trebuie să intervină în partea privind procedura de achiziții, pentru care există Autoritatea Națională a Achizițiilor Publice, instituţie abilitată să urmărească acest proces. El este de părere că auditorii Curţii de Conturi ar trebuie să intervină de la data semnării contractului încolo şi să verifice riguros modul cum s-au cheltuit banii pe acele achiziții.

„O altă problemă este aceea că auditorul Curții de Conturi stabilește un prejudiciu, dar nu își asumă răspunderea pentru acel raport și pentru prejudiciul pe care îl stimează. De multe ori, acele rapoarte ajung la parchete, la DNA, în speță, iar statistică arată că peste 90% dintre aceste prejudicii estimate de auditorii Curții de Conturi se infirmă în instanță. Or, în această situație, avem de-a face cu două lucruri care nu sunt normale: pe de o parte, primarul cu tot aparatul respectiv, nu mai au aceeași determinare de a face investiții, sunt inhibați pe toată perioada procesului respectiv, și există și latura personală, când toți sunt nevoiți să acționeaze în instanță, care înseamnă cheltuieli, timp pierdut, iar comunitatea este cea care suferă din cauza acestei chestiuni”, a declarat Zamfir.

O altă problemă semnalată de parlamentarul liberal este aceea legată de faptul că în Curtea de Conturi nu există un departament de prevenție și informare. El spune că în urmă cu două săptămâni a trimis 3.178 de mailuri către toți primarii din țară, de la care a primit peste 100 de răspunsuri, din 39 de județe, inclusiv de la Primăria Capitalei, a Braşovului și alte municipii – în care toți solicită ca la Curtea de Conturi atunci când ai o problemă de lămurit, să ți se răspundă, „pentru că sunt primari de bună credință și întreabă, dar nu există o direcție care să te poată lămuri într-o chestiune dacă ai nevoie. Apoi, trebuie să existe o abordare unitară a unor spețe de către auditorii Curții de Conturi. Una zic cei de la Botoşani, alta cei de la Brașov, lucru care nu e în regulă”.

Zamfir susține că s-a întâlnit cu Consiliul Director al Asociaţiei Orașelor din România și săptămâna viitoare se va întâlni și cu reprezentanții Asociaţiei  Muncipiilor și cu cei ai Asociației Comunelor din România, pentru a definitiva forma în care va arăta textul de lege respectiv.

„O altă chestiune pe care o vom aborda «la pachet», este cea despre care am vorbit și în campania electorală: până unde trebuie să răspundă primarul în această chestiune, pentru că, sunt foarte multe primării unde emiterea unor autorizaţii, în documentație, există mai multe avize semnate de șefii de compartimente și apoi de secretar și de primar, iar când sunt trimiși în judecată, primarul investește acel act doar cu forma administrativă, pentru că el poate fi oier, dacă e la Bran, să zicem, sau profesor de geografie sau de istorie, nu trebuie să știe el că un certificat e urbanism e în regulă. Este răspunderea compartimentului de specialitate”, a afirmat Zamfir.

El pretinde că amendarea legii de funcţionare şi atribuţiile Curţii de Conturi nu trebuie interpretate ca un atac la adresa instituției, ci doar ca fiind un demers în care trebuie delimitate foarte bine atribuțiile acesteia, în contextul în care se spune că în România sunt multe instituții care „se calcă pe picior” una pe alta.

Mai mult, Zamfir zice că proiectul de lege care va fi propus nu va fi unul politic și crede că va fi susținut de toți parlametnarii, indiferent de partid. El a menţionat că în demersul său legislativ este susţinut de grupul PNL, dar după ce va centraliza propunerile de la toți primarii, indiferent de apartenenţa politică,  va merge la toți parlamentarii pentru a obţine semnături de susţinere a proiectului de lege prin care va amenda Legegea de funcţionare a Curţii de Conturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.