Centenar Zorica Laţcu – Maica Teodosia

 

Colegiul Național „Unirea”, în colaborare cu Protopopiatul Ortodox Brașov și Fundația Golescu, cu sprijinul Asiociației Internaționale a Femeii Creștine Brașov, organizează vineri, 17 martie 2017, de la ora 13, în Sala Festivă a colegiului brașovean, un eveniment dedicat Centenarului Zoricăi Lațcu – Monahia Teodosia.

Chiar în data de 17 martie se împlinesc 100 de ani de la nașterea poetei, cea care, timp de opt ani (1928 – 1936), a urmat cursurile Liceului „Principesa Elena”, numele din trecut al instituției de învățământ preuniversitar brașovene.

Personalitatea complexă a Maicii Teodosia va fi evocată de preoții profesori pr. protopop Dănuț Gheorghe Benga, pr. prof. Ovidiu Moceanu – Facultatea de Litere Brașov, pr. prof. dr. Cornel Toma, pr. prof. dr. Cristian Muntean și pr. prof. Adrian Stângaciu, alături de familia Vlad, cea care a avut-o în îngrijire pe Maica Teodosia.

Cu acest prilej, va fi lansată colecția omagială „Urme de lumină”, dedicată părintelui Arsenie, părintelui Teofil, Maicii Teodosia, dar și tuturor mărturisitorilor pentru ortodoxie din temnițele comuniste, dar și a CD-ului audio „Miresme de Rai”, cu texte din opera Zoricăi Lațcu.

Actrița Manuela Golescu și protopsaltul Dimitrie Voicescu vor oferi un recital de poezie mistică din creația Maicii Teodosia, precum și de muzică bizantină.

Istoria Maicăi Teodosia

Zorica Latcu s-a nascut in ziua de 17 martie 1917, intr-o familie de crestini din Ardeal. In vremea Primului Razboi Mondial, pentru o vreme, familia Zoricai se va refugia in Ungaria. Primii ani de viata, tanara Zorica si i-a petrecut in localitatea Brasov. Mai apoi, intre anii 1936-1940, ea a urmat studiile de limbi clasice, la Facultatea din Cluj, precum si studiile de limba franceza, la Facultatea de Litere.

Terminand studiile, ea va lucra ca si „preparator principal”, la Institutul Roman de Lingvistica, din localitatea Cluj. Cu aceasta ocazie, Zorica Latcu va colabora la intocmirea „Dictionarului Limbii Romane”, al Academiei Romane, coordonat de Sextil Puscariu.

Zorica Latcu a inceput sa scrie inca din vremea studiilor, pe cand se afla in Cluj. Incepand cu anul 1941, poeziile sale ajung sa fie publicate in revista „Gandirea”. Desi primele ei poezii erau inspirate din cultura laica si din mitologie, in scurt timp va avea loc „increstinarea” acestora, de sub condeiul Zoricai luand nastere unele dintre cele mai frumoase poezii crestine romanesti.

Primul volum de poezii, numit „Insula Alba”, a vazut lumina tiparului in anul 1944, la Editura Dacia Traiana, in Sibiu. In anul 1948 va aparea cel de-al doilea volum de poezii, sub titlul „Osana Luminii”, la Editura Episcopiei din Cluj, iar peste numai inca un an, apare cel de-al treilea volum, numit „Poemele Iubirii”, la Editura Ramuri, in Craiova.

Ultimul volumul de poezii crestine – „Poemele Iubirii” – a fost dedicat de autoare Parintelui ieromonah Arsenie Boca, staretul de la Manastirea Brancoveanu, din localitatea Sambata de Sus. Cu siguranta, parintele a constituit o sursa de inalta inspiratie pentru Zorica Latcu, ale carei poezii sunt pe alocuri de-a dreptul isihaste.

In anul 1948, tanara Zorica Latcu va intra, ca si monahie, in Manastirea Vladimiresti, din apropiere de localitatea Tecuci, luand numele Teodosia. Sub indrumarea parintelui Arsenie Boca, ea va ramane inca pentru o bucata de vreme.

In obstea de maici de la Manastirea Vladimiresti, maica Teodosia s-a nevoit si s-a rugat vreme de numai opt ani, in anul 1956 manastirea fiind inchisa de catre autoritatile comuniste. O parte dintre maici au fost obligate sa se intoarca in lume, iar o alta parte au fost aruncate in inchisoare. Aceste masuri autoritare aveau sa pregateasca emiterea Decretului 410, din anul 1959, prin care monahismul romanesc a fost greu incercat.

Deci, in anul 1956, monahia Teodosia a fost arestata si inchisa intr-o temnita din localitatea Miercurea Ciuc. Vreme de trei ani, in ciuda vitregiei inchisorii, maica Teodosia Latcu si-a continuat rugaciunile si viata curata. Odata eliberata, in anul 1959, neavand voie sa se intoarca in manastire, maica Teodosia a locuit in localitatea Gurguiesti, in apropiere de orasul Braila, impreuna cu o alta maica, Mihaela. Intre anii 1949-1970, in inima si sub condeiul maicii Teodosia au luat nastere patru volume de poezii crestine: „Icoane pentru paraclis”, „Din pribegie”, „Gradina Doamnei” si „Alte poezii”.

In anul 1970, monahia Teodosia si-a indreptat pasii spre locul copilariei, mutandu-se in localitatea Brasov. Cu aceasta ocazie, pe langa alcatuirea de noi poezii, ea va lucra si ca traducator, alaturi de Parintele profesor Teodor Bogodae, aflat pe atunci la Sibiu. Cu ajutorul maicii Teodosia s-au intalnit cu limba romana cuvintele filocalice ale multor sfinti, precum: Sfantul Grigorie de Nyssa, Origen, Sfantul Isaac Sirul, Sfantul Simeon Noul Teolog etc. (crestinortodox.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published.