Ce investiții sunt prevăzute la Hărman în 2017

Onoriu Velican, viceprimar Hărman

 

Hărmanul este o localitate în continuă dezvoltare, a crescut ca suprafaţă, dar şi ca populaţie. La această oră sunt în jur de 6.000 de locuitori cu buletin de Hărman şi încă peste 3.000 care nu şi-au făcut mutaţia.

„În satul Podu Olt (circa 700 de locuitori cu buletin) am avut aprobat un proiect de introducere a reţelei de apă şi canal, am avut şi o hotărâre de guvern în acest sens, este o lucrare cu multe peripeţii. Vom introduce anul acesta apa în Podu Olt, mai avem un kilometru de rețea, am finanțat până la urmă proiectul din surse proprii. Am depus prin PNDL un proiect de 3,5 milioane de euro pentru canalizarea de la Podu Olt, cu descărcare în stația de epurare”, spune Onorel Velican, viceprimarul Hărmanului.

De asemenea, administrația locală a mai depus prin PNDL un proiect pentru Cartierul Tineretului. Locuitorii de aici beneficiază de energie electrică, s-a introdus rețeaua de canalizare, există și rețeaua de apă și s-a depus un proiect de racordat proprietăţile la rețeaua de apă-canal.

„În urma unor lucrări de canalizare făcute anul trecut s-a creat un disconfort oamenilor din zonă. După ce aceste utilități vor fi aduse până la limita proprietăţii, ne vom putea concentra pe trotuare, rigole și un parc. Branșamentul ar costa în jur de 0,4 milioane lei, rigolele, drumurile etc. vor costa aproape 2 milioane lei”, spune Velican.

La această oră, Primăria este în faza de finalizare a documentaţiei pentru introducerea reţelei de apă-canal, precum şi asfaltarea unei străzi importante. Este vorba despre Aleea 14, paralelă cu strada Gării, care face legătura dintre DN11 şi drumul judeţean care duce spre Bod şi Sânpetru.

„Dorim să obţinem fonduri prin PNDR, 1,5 milioane de euro. Vom introduce pentru Aleea 14 reţeaua de apă-canal și apoi vom asfalta. Zona este adiacentă a ceea ce a vrut să fie Spitalul de la Hărman, care nu s-a făcut nici la noi, nici în altă parte. Noi am tot sperat că spitalul se va face la Hărman. Comuna are 10 hectare de teren care nu este folosit, primăria l-a donat, nu dorea să îl vândă”, suține edilul.

În altă ordine de idei, vor fi continuate investițiile vechi. Grădinița începută în 2008 și care nu se mai termina, va fi dată în folosință la toamnă. Mai trebuie achiziționat mobilierul și să se facă branșamentul la gaz şi reţeaua electrică. Grădinița va avea o capacitate de 70-80 de copii fără probleme și va prelua o parte din copiii care sunt la grădinița cu program prelungit. A costat circa 2 milioane lei, din care cam jumătate din sumă a fost suportat de bugetul local.

De asemenea, sala de sport este finalizată 90%, este în curtea școlii, costurile se ridică la circa 1,8 milioane lei, suportat exclusiv de bugetul local.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.