Zebră „inteligentă“. Modificări la trecerile de pietoni pentru siguranţa circulaţiei

Zebră „inteligentă“. Modificări la trecerile de pietoni pentru siguranţa circulaţiei

Primăria Braşov va relua programul de semaforizare a trecerilor de pietoni, demarat anul trecut după ce în oraş s-au produs mai multe accidente mortale în care victime au fost persoanele care treceau regulamentar strada.

Astfel, patru zone intens circulate din oraş vor fi semaforizate în perioada următoare, pentru a creşte siguranţa circulaţiei.

Potrivit purtătorului de cuvînt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, ordinul de începere a lucrărilor există deja, însă lucrările propriu-zise vor avea nevoie şi de o vreme bună, avînd în vedere că ele presupun şi unele săpături, plus asfaltarea străzii. Noile zone semaforizate se află pe bulevardul Griviţei şi zona Gemenii.

Unul dintre acestea va fi la zebra din zona Gemenii. Ținând cont că actuala trecere este destul de aproape de giratoriu, pentru a fi evitată blocarea acestuia, atât trecerea, cât şi staţia RATBV vor fi mutate cu 50 de metri mai departe, către Pasajul Zizinului, respectiv dincolo de intersecţia cu străduţa ce face legătura între Zizinului şi strada Salviei.

Tot în această primăvară vor mai fi semaforizate şi două treceri de pietoni de pe Bulevardul Griviţei, între Pasajul Fartec şi intersecţia cu varianta ocolitoare a municipiului. Prima trecere de pietoni unde va apărea un semafor cu buton va fi la Transgaz (în dreptul fostului motel Trifan), iar cea de-a doua este trecerea din dreptul Metabras.

Totodată, vor fi desfiinţate actualele „zebre“ aflate pe bulevardul Griviţei, la intersecţiile cu străzile Mircea cel Bătrîn şi Emil Racoviţă, iar o nouă trecere de pietoni, cu semafor, pentru zona respectivă va fi trasată în dreptul gangurilor de intrare spre blocurile de la Mircea cel Bătrîn (intrarea la bibliotecă).

Zebră „inteligentă“  pe 13 Decembrie

Autorităţile locale anunţă, de asemenea, că nu au renunţat la experimentul trecerii de pietoni „inteligente“, care ar putea fi amenajate în acest an, pe 13 Decemebrie.

În acest an, ar putea fi pusă în funcţiune şi trecerea de pietoni „inteligentă“ pe care SC Flash Lightning Services, operatorul ce se ocupă de semaforizare în oraş, a propus-o încă de anul trecut, ca un experiment pentru facilitarea circulaţiei.

Anul trecut, pentru acest proiect-pilot a fost propusă trecerea de pietoni de pe strada Independenţei, însă Poliţia Rutieră a considerat că în acea zonă varianta optimă este o „zebră“ cu semafor cu buton. Directorul Flash Lighting Services, Dan Vătăjelu, a declarat ieri că există o nouă propunere pentru amenajarea trecerii de pietoni „inteligentă“, tot în cartierul Tractorul, însă pe strada 13 Decembrie, în zona magazinului Lidl.

Operatorul serviciului de semaforizare propune o amenajare în care, pe ambele părţi ale străzii să fie montaţi stîlpi de iluminat cu senzori de mişcare, iar în momentul în care un pieton intră în raza de acţiune, intensitatea becului să crească, trecătorul devenind astfel mai vizibil şoferilor.

„Aceste sisteme cu LED sunt vizibile de la o distanţă de 1,5 kilometri şi sunt asemenea sistemelor de semnalizare aeroportuară”, a explicat Dan Vătăjelu, citat de bzb.ro.

De asemenea, pe o parte şi alta a „zebrei“ vor fi montate LED-uri, care se vor aprinde atunci cînd pietonul se angrenează în traversare. Proiectul propus de Flash Lighting Services este unul pilot, astfel că operatorul va suporta din fondurile proprii toate cheltuielile de amenajare.

Directorul Flash a precizat că, în momentul de faţă, Comisia de Circulaţie din Primărie analizează aspectele tehnice ale amenajării acestei treceri, respectiv cum vor fi LED-urile montate în carosabil, dacă acestea vor fi de culoare galbenă şi vor lumina intermitent în momentul în care pietonul se angajează în traversare sau dacă acestea vor avea lumină de culoare roşie, ţinând cont că este mult mai vizibilă.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.