Proprietarii clădirilor monument istoric le-ar putea renova în rate

Proprietarii clădirilor monument istoric le-ar putea renova în rate

Proprietarii care stau în clădiri ce au fațadele degradate vor fi notificați de Municipalitate să efectueze lucrări de reparații.

Însă, din cauza costurilor foarte mari, mulţi dintre aceştia nu îşi pot efectua singuri lucrările de reabilitare a fațadei clădirii în care locuiesc.

În aceste cazuri, primăria Braşov poate să preia această investiție, cu condiţia ca ulterior să îşi poată recupera banii.

Astfel, potrivit legii, finanţarea lucrărilor de intervenţii la faţade se fac pe cheltuiala proprietarilor, dar primăriile pot prelua în cotă parte sau integral aceste cheltuieli, dacă deţinătorii spaţiilor sunt în imposibilitatea de a le plăti.

„Direcția Arhitect Șef a prevăzut în bugetul municipalității, bani pentru demararea unui studiu de inventariere clădirilor avariate din Brașov. Sunt foarte multe clădiri în oraș, iar acest studiu se va desfășura etapizat. Acest lucru se va stabili în comisia de arhitectură și bineînțeles că, după acest pas se vor face notificări ale proprietarilor. În cazul în care aceștia nu pot face aceste lucrări, există posibilitatea să le execute municipalitatea, urmând să recuperăm cheltuielile ’’, a declarat viceprimarul Municipiului Brașov, Laszlo Barabas, citat de brasovtv.com

De acest sprijin în realizarea lucrărilor pentru faţadele imobilelor pot beneficia proprietarii care locuiesc în clădiri monument istoric sau în clădiri protejate datorită valorii lor culturale.

În aceste cazuri, Municipalitatea poate acorda o cofinanţare de la bugetul local, de până la 50%, restul de banii urmând să provină din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari sau din alte surse legal constituite.

Pentru asta, proprietarii trebuie să depună o solicitare la Primăria Brașov, preluarea cheltuielilor fiind considerată o formă de protecţie socială.

Eligibile sunt persoanele care fac dovada că realizează venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net lunar pe economie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.