Poziția PSD Brașov față de proteste și ordonanța privind abuzul în serviciu

Poziția PSD Brașov față de proteste și ordonanța privind abuzul în serviciu

Protestele românilor sunt îndreptăţite, sub aspectul libertăţii conferite de Constituţia unei ţări în care democraţia trăieşte. De aceea este cu atât mai mult de lăudat când protestele se desfăşoară în condiţii civilizate, precum cele de la Braşov. Pentru ca lucrurile să fie cu adevărat clare, PSD Braşov doreşte să facă mai multe precizări cu privire la iniţiativele legislative ale Guvernului.

Dreptul la protest este însoțit, nu condiţionat, de dreptul la o corectă informare pentru ca protestele să aibă finalitatea dorită de cetățeni. Din nefericire, în ultima săptămâna România s-a împărţit în două. Apparent, nu mai există neutralitate. Tot aparent, una dintre tabere, a celor care au votat PSD este mai mică, pentră că nu se exprimă public. Primim însă multe telefoane prin care votanţi ai PSD ne întreabă de ce nu facem nimic, sau dacă exista într-adevăr riscul ca Guvernul să cedeze şi să nu-şi ducă programul până la capăt.

În primul rând precizăm că dialogul între societate și autorități a avut efecte. Ministerul Justiției a lansat în consultare publică două proiecte de ordonanță, iar în urma dezbaterilor au rezultat modificări: una dintre ordonanțe a fost aprobată, cealaltă a devenit propunere sau proiect de lege care intră în dezbatere în Parlament.

Ordonanţa de urgenţă nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală are ca scop doar punerea în acord cu decizii ale Curţii Constituţionale. Termenul era de 45 de zile pentru a le schimba. În prezent sunt articole declarate neconstituționale dar care nu au fost modificate. Ce se întâmplă cu condamnările pe acele articole?

Se scapă din vedere că sunt schimbate şi articole care privesc conducerea autovehiculelor pe drumurile publice, scopul OUG  nu este acela de a umbla doar la „articole sensibile”.

În ceea ce privește clarificările la definiția abuzului în serviciu, există un exemplu foarte puţin atins, dar adus din când în discuţie. Acela al funcţionarilor din administrația publică, care au ajuns să se teamă că prin documentele întocmite, prin semnătura sau viza pe care o pun pe un act, ar putea greşi undeva. Consecinţa ar fi inculparea lor, pentru că o sintagmă din Codul Penal, „îndeplineşte în mod defectuos”, permite o interpretare destul de largă a greşelii lor. CCR a decis că, potrivit Constituţiei, sintagma se înţelege „îndeplineşte prin încălcarea legii”. Această eroare legislativă trebuia îndreptată. Un effect va fi că lucrurile vor începe să se mişte, inclusiv în privinţa investițiilor sau achiziţiilor publice.

Abuzul în serviciu nu este dezincriminat! Stabilirea unui prag de 200.000 de lei pentru incriminarea abuzului în serviciu era necesară și cerută de Curtea Constituțională pentru clarificarea a ceea ce înseamnă, cuantificabil, acea paguba gravă pe care o poate produce funcţionarul public, de exemplu prin documentele greșite întocmite sau semnate. Acest prag valoric peste care abuzul în serviciu devine faptă penală nu înseamnă că recuperarea prejudiciului nu se va mai face în cazul unei sume mai mici, şi nici că nu va exista o sancţiune, chiar şi contravenţională. Prin urmare, vinovatul va fi executat fiscal până la recuperarea prejudiciului.

În plus, această ordonanță vizează reglementarea abuzului în serviciu, nu a furtului. Nu se „dă liber la furat” sume sub 200.000 de lei. Furtul este clar descris Codul Penal, nu poate fi confundat cu altceva.

Nu în ultimul rând, sunt declaraţii în spațiul public care vorbesc despre două ordonanţe. Proiectul de lege privind graţierea unor pedepse a ajuns în Parlament şi a intrat în circuitul legislativ. Este o iniţiativă a Guvernului, şi va fi dezbătută în procedură normală, nu de urgenţă. Aceste proiecte nu produc nici un efect, forma lor finală va rezulta din dezbaterea din Parlament. De altfel, va exista o corelare cu iniţiative similare ale guvernului tehnocrat.

Proiectul de lege care propune graţierea nu se dă cu „dedicaţie”. Sunt mai multe excepţii care privesc infracţiuni grave şi care nu pot fi pardonabile nici măcar parţial, cum ar fi cele de corupţie, cele cu violenţă, chiar şi furtul, despre care pomeneam mai sus. De altfel, proiectul de lege privind grațierea este un rezultat al propunerilor din consultările publice realizate pe proiectul inițial de ordonanță de urgență. Ca urmare a discuțiilor, Ministerul Justiției a operat anumite modificări și a decis să trimită propunerea spre a fi dezbătută, eventual modificată și adoptată de Parlament.

Ce urmează până la 31 martie?

Aşteptăm decizia Curţii Constituţionale, care va decide în privinţa Ordonanţei de Urgenţă. Între timp, Executivul se ocupă de aplicarea Programului de Guvernare. Sunt gândite a fi adoptate 41 de măsuri în primul trimestru. Printre ele sunt cele adoptate, cele mai multe chiar prin ordonanţe de urgenţă: creşterea salariului minim la 1.450 de lei, creşterea cu 20% a salariilor din administraţia locală, creşterea cu 50% a salariului pentru actori, eliminarea plafonului pentru baza de calcul privind CASS şi CAS la maximum cinci salarii medii, aplicarea legilor privind creşterea cu 15% a salariilor din Educaţie şi din Sănătate, programul „Prima chirie”, creşterea punctului de pensie, creşterea pensiei minime, transport gratuit pe CFR pentru studenţii din România, eliminarea formularului 088, eliminarea a 102 taxe nefiscale. Au mai rămas 12 măsuri care trebuie să fie luate.

Plafonul de la care se plăteşte TVA va creşte, de la 220.000 de lei la 300.000 de lei, iar pentru publicitate TVA va fi zero, la fel şi pentru materiile prime din agricultură. Legea prevenţiei, legea redevenţelor, adoptarea HG privind ieftinirea cu 35% a medicamentelor inovative care şi-au pierdut patentul, actualizarea listei de medicamente compensate, plata subvenţiilor în agricultură va începe în martie, sunt câteva dintre lucrurile pe care le va anunţa Guvernul până la 31 martie 2017.

  • Daniel Giurma,
  • purtător de cuvânt al PSD Braşov
  1. Ce tupeu! Tu giurma esti o mare rusine pentru ca erai candva jurnalist si ar fi trebuit sa fii in strada cu oamenii. Nu sa te dai cu prietenii infractorilor. Oricum te-ai discreditat pentru totdeauna. Iar gasca asta din psd are zilele numarate.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.