Zece dintre birourile de arhitectură din România, incluse pe lista scurtă a Premiului UE

Ansambluri rezidenţiale, cât şi despre restaurante, teatre sau clădiri multifuncţionale în finala Premiului Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană – Mies van der Rohe 2017. Premiile se vor decerna pe 26 mai în Pavilionul Mies van der Rohe din Barcelona.

Lista cuprinde: Palatul Cultural din Blaj, Casă cu vedere montană – Braşov, Take a(l)titude – refugiul din Munţii Făgăraş, Casa E – Braşov, Reabilitarea Pieţei Cetăţii din Baia Mare, Teatrul independent POINT – Bucureşti, Clădirea din Demosthene 29 – Bucureşti, Clădirea Aaron Florian – Bucureşti, SIMBIO Kitchen & Bar – Bucureşti și Clădirea multifuncţională semnată de biroul de arhitectură D.S.B.A.

Casa cu vedere montană Brașov (foto sus)

După o renovare defectuoasă, care a dus la afectarea casei construite la mijlocul secolului trecut, proiectul acestei construcții ridicate pe un deal brașovean a ajuns pe mâna arhitectului Attila Kim, care și-a propus să reconfigureze spațiile casei și să îi deseneze o siluetă discretă, dar vizibilă din centrul orașului.

Au fost folosite finisaje simple, ca ardezia, care să o pună în valoare fără să o scoată din contextul natural al zonei. Noua construcție este creată în totalitate din beton și este izolată din exterior, ceea ce scade costurile ulterioare de mentenanță.

 Take a(l)titude – refugiul din Munţii Făgăraş

Refugiul Călțun, care veghează Munții Făgăraș la 2.160 m altitudine, figureqayă şi el și pe lista EU Mies van der Rohe 2017. Arhitectul Marius Miclăuș de la Archaeus, care a proiectat refugiul, a povestit despre amenajare, despre suprafețe și despre materiale, dar cel mai mult a impresionat ideea „farului din munți”, conceptul panoului fotovoltaic montat la baza turnului ce lasă lumina să intre și pe turiști să vadă stelele, dar dă independență energetică structurii.

Casa E

Pentru că proprietarul acestei clădiri de pe strada Hermann Oberth din Brașov și-a dorit o casă mai spațioasă și foarte luminoasă, echipa EXHIBIT Arhitectura a optat pentru o construcție translucidă plasată deasupra celei deja existente. Mai exact, învelișul are zone transparente care asigură lumină și vizibilitate spre cele mai plăcute zone ale cartierului. Nu totul este atât de delicat pe cât sună, însă: structura metalică așezată peste casa inițială ridicată din cărămidă dă un plus de soliditate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

De top în Brașov