Anul 2016 a fost mai lung cu o secundă

Anul 2016 a fost mai lung cu o secundă

Acest lucru este cauzat de încetinirea vitezei de rotație a Pământului, iar planeta se mișcă din ce în ce mai încet din cauza unor fenomene terestre sau cosmice.

Astronomul Magda Stavinschi a explicat care sunt motivele care au dus la acest lucru cu Terra.

Planeta se mişcă din ce în ce mai încet din cauza unor fenomene terestre ori cosmice, care necesită modificarea modului în care măsurăm timpul. Atracţia exercitată de Soare şi Lună, dar şi fenomenele imprevizibile precum cutremurele, marile erupţii vulcanice şi căderea meteoriţilor determină Pământul să piardă din viteza de rotaţie.

Din acest motiv specialiştii Institutului Internaţional de Cercetare a Rotaţiei Pământului (IERS) au recurs la un tertip pentru anularea decalajului dintre timpul atomic şi timpul real al planetei.

Astronomul Magda Stavinschi, cercetător gradul I la Institutul Astronomic al Academiei Române, explică ce se întâmplă cu Terra.

„Deşi folosim orologiul atomic, nu ne putem dispensa de orologiul real – Pământul care, prin rotaţia în jurul axei sale, mai exact prin alternanţa zi-noapte, ne dă timpul obişnuit. Sunt o serie de fenomene care fac ca acest orologiu să fie imperfect. Cum nu putem regla ceasul Pământ, nu ne rămâne decât să modificăm din când în când ora ceasului atomic, pentru a o apropia de cea orară”.

Omenirea a primit o secundă în plus şi pe 30 iunie 2015, ora 23 59 de minute şi 59 de secunde.

Din 1972, oamenii au primit 27 de astfel de secunde-bonus. Cele mai recente au fost adăugate timpului universal în 2005 şi în 2008.

Dacă nu ne-am regla propriile instrumente de măsurat timpul după „ora Terrei”, în circa 6.000 de ani ziua ar lua locul nopţii şi viceversa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.