Satul braşovean în care mașinile ar putea fi interzise

Satul braşovean în care mașinile ar putea fi interzise

Începând de anul viitor, cei care vor vizita satul Viscri din județul Brașov ar putea să nu mai aibă acces cu mașinile în localitate, devenind astfel prima localitate din România în care accesul cu maşinile ar putea fi interzis.

Turiştii care vor ajunge aici vor fi transportați cu căruțele din parcarea privată de la marginea satului până în centru.

Măsura va fi luată pentru a nu distruge autenticitatea satului, şi va fi aplicată în perioada aprilie-octombrie.

Consilierul judeţean, Caroline Fernolend a explicat că se va face un Regulament care să fie respectat de toți, însă nici un turist nu va fi amendat pentru că nu îl respectă.

„În acest an, 35.000 de turiști au vizitat satul Viscri, în creștere față de anul trecut. Acești turiști au creat probleme infrastructurii satului, animalelor care merg sau vin de la pășunat, având în vedere că mașinile sunt parcate pe marginea drumului, iar spațiul de deplasare s-a îngustat. Animalele nu mai pot bea apă din locurile special amenajate la marginea drumului din cauza mașinilor. Acesta a fost motivul pentru care am apelat la specialiști de la Comisia Europeană pentru a ne ajuta să facem un fel de Regulament care să fie acceptat atât de comunitate, cât și de turiștii care vor ajunge la Viscri, pentru a nu distruge autenticitatea satului, pentru a nu distruge acele lucruri pentru care vin oamenii să le vadă. Intenționăm să nu mai dăm voie mașinilor să intre în sat, în perioada aprilie-octombrie, când vin turiștii la Viscri”, a explicat Caroline Fernolend. expert la Consiliul Europei pentru Convenția de la Faro-Portugalia.

Ea a spus că în prezent se află în lucru o parcare privată cu 150 de locuri la marginea satului, iar de aici turiștii vor fi transportați cu 25 de căruțe spre obiectivele turistice. Spre Cetatea din Viscri, înscrisă în Patrimoniul UNESCO din 1999, va fi un traseu mai scurt și va exista și o hartă în care vor fi cuprinse pensiunile, magazinele și meșteșugarii.

Regulamentul va fi trimis agențiilor de turism după ce va fi aprobat, va fi postat pe site, iar turiștii vor fi rugați să respecte dorința locuitorilor pentru ca și peste 10 ani Viscri să mai fie o atracție.

În 2016, turiștii români care au vizitat Viscri au fost majoritari. Până în anul 2008, francezii veneau în număr mare la Viscri. Din Australia au venit 27 de grupuri de turiști care sunt în circuit prin România timp de trei zile, din care o zi și o noapte o petrec la Viscri, a adăugat Caroline Fernolend.

Satul Viscri se află în zona Rupea, în apropierea DN 13, care leagă Brașovul de Sighișoara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.