Cutremur de peste 5 grade, resimţit puternic şi la Braşov

Cutremur de peste 5 grade,  resimţit puternic şi la Braşov

Un cutremur de magnitudine de 5,3 grade s-a produs în această noapte, la ora 01:20:55, la 98.9 de kilometri adâncime, în apropiere de Brașov.

Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) a revizuit, miercuri, pentru a doua oară, magnitudinea şi adâncimea cutremurului produs în zona Vrancea la ora 1.20.

Iniţial, magnitudinea fusese stabilită la 5,2, apoi la 5,4, iar ulterior a fost fixată la 5,3, în timp ce adâncimea fusese inţial la 100 de kilometri, ulterior 97 de kilometri pentru ca apoi să fie rectificată la 98,9 kilometri.

 „A fost un cutremur intermediar. Nu a avut nicio replică, dar a avut două mişcări. De obicei, cutremurele intermediare nu dau replici”, au declarat reprezentanţii INFP.

Potrivit INFP cutremurului a fost resimțit destul de puternic la București, dar şi în judeţul Covasna. Cele mai apropiate localităţi de epicentru sunt Nereju, Paltin şi Valea Neagră.

Gheorghe Mărmureanu, director onorific al INFP, spune că aceste cutremure cu magnitudine în jur 5 intră într-o zonă de normalitate pentru Vrancea.

Un cutremur cu magnitudine 5,3 a avut loc în 24 septembrie, la ora 2.11, resimţindu-se şi în Braşov. Seismul s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 112,3 kilometri.

Cele mai mai puternice cutremure produse în România după Revoluţie sunt cele înregistrate pe 30 şi respectiv 31 mai 1990, cu magnitudini de 6,9 şi respectiv 6,4.

Leave a Reply

Your email address will not be published.