De ce sunt „Crăciuniţele” asociate cu Crăciunul

De ce sunt „Crăciuniţele” asociate cu Crăciunul

Pe lângă brad, un simbol al Crăciunului este planta Poinsettia (Crăciunița).

Există cel puțin două plante de apartament cunoscute sub numele de ”Crăciuniță” sau ”Crăciunel”, care înfloresc în această perioadă și sunt oferite cu prilejul sărbătorii Crăciunului.

Crăciuniţa, cunoscută şi sub numele de ”Steaua Crăciunului” sau ”Flacăra Mexicană”, a fost cultivată de azteci în regiunile mexicane montane umede.

Ei obișnuiau să o folosească pentru combaterea febrei. Mai târziu, în secolul al XVII-lea, franciscanii foloseau florile în diverse ceremonii religioase.

Conform unei legende mexicane, fiecare copil trebuia să cumpere un dar şi să-l închine lui Isus Hristos în preajma sărbătorii naşterii acestuia.

Un copil care nu și-a permis să cumpere un cadou pentru a-l oferi lui Hristos, a cules în Ajunul Crăciunului câteva frunze de pe marginea drumului. A adus buchetul de Poinsettia la biserică și, după câteva minute, acestea au înflorit în binecunoscutele flori roșu-verde.

S-a considerat că a fost un miracol şi de atunci această plantă este asociată cu sărbătoarea Crăciunului.

Cultivarea și popularizarea sa a început în anii ’60, iar în scurt timp planta a devenit de nelipsit în decorurile de Crăciun.

Poinsettia a fost numită după Joel Roberts Poinsett, primul ambasador al Statelor Unite în Mexico.

Leave a Reply

Your email address will not be published.