Comandorul Pavel Verdeş – „Cetățean de Onoare” al Brașovului

Pavel Verdeş s-a născut în 23 decembrie 1921 în localitatea I.C. Duca, acum comuna Goteşti, judeţul Cahul din Republica Moldova. Provenea într-o familie de oameni înstăriţi şi cu drag de muncă.

Erou pe front, familia osândită de comuniști

A participat la cel de-al Doilea Război Mondial în peste 110 misiuni decolând din Nicolaev, Zaporoje, Kirovograd, Odesa, Cluj, Nereghaza şi altele. Întreaga lui poveste și luptele la care a participat puteți citi AICI!

Pentru meritele sale a primit – Ordinul Virtutea Aeronautică (1 martie 1945), Medalia Serviciu Credincios (23 martie 1945), Virtutea Militară cu spade, (20 august 1945), Eliberarea de sub jugul fascist (20 august 1949). Prin Decretul nr. 110/1995 a fost decorat cu brevetul Crucea Comemorativă a celui de-al doilea război mondial – 1941-1945.

O experienţă dureroasă a lui a fost deportarea familiei în Gulagul Sovietic, arestarea timp de 93 zile la Bucureşti fiind eliberat datorită intervenţiei generalului Corneliu Manescu cu care a colaborat ulterior din postura de specialist la baza Fabricii de Avioane din Ghimbav.

Dragostea nu are vârstă

Este un adevăr care nu mai trebuie demonstrat. Dar cine ar fi crezut că, la 94 de ani, poţi să te prezinţi în faţa ofiţerului de stare civilă şi să spui „DA!” iubitei? A făcut-o Pavel Verdeș, care a dovedit că dragostea nu are vârstă, iar sufletul nu conteneşte niciodată să îşi caute jumătatea.

Și-a unit destinele în aprilie 2016, la Braşov. Dar nu a uitat ca, la costumul de civil, să îşi etaleze vulturul, însemnul de înaltă preţuire al piloţilor militari. Aleasa inimii sale este profesoară, Elena Cornea, are 80 de ani, şi are doi băieți, unul care lucrează la Primăria din Londra, iar celălalt este profesor în SUA.

Cetățean de onoare al Brașovului

Pavel Verdeş este membru fondator al Asociaţiei Aviatorilor Braşoveni, s-a implicat activ în Revoluţia din 1989, a primit Diploma Comemorativă din partea Asociaţiei Luptătorilor Răniţi şi Urmaşilor Eroilor Braşov semnată de preşedintele acesteia, Vasile Mardare.

Fiind o fire activă, Pavel Verdeşi s-a întâlnit de mai multe ori cu elevii din Brașov și cu studenţii de la Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov pentru a le împărtăşi experienţa sa de aviator.

Pentru întreaga sa carieră, Consiliu Local îi va conferi, la şedinţa din luna decembrie, titlul de „Cetăţean de Onoare” al Braşovului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

De top în Brașov