De la politician, la activist al societăţii civile

Totul a început în urmă cu patru ani, când am fost aleasă deputat în circumscripția electorală nr. 8- Braşov, colegiul uninominal nr.3 – Codlea, candidând pe listele PP-DD.

În anul 2013, odată cu declinul PP-DD, am ales să mă alătur echipei Partidului Național Liberal, cu toate că am primit oferte de la toate formațiunile politice. Am luat această decizie în vremea în care PSD, UNPR și PC se întăreau racolând membri din PP-DD, deoarece am văzut în PNL un partid serios, care respectă valorile în politică, primind totodată garanții că proiectele mele vor fi susținute.

Încă din momentul în care m-am alăturat Partidului Național Liberal, am contribuit activ la consolidarea organizației județene, implicându-mă în campaniile electorale și transmițând mesajele Partidului Național Liberal, atât de la nivel național cât și județean.

La nivel județean, mi-am desfășurat activitatea în două birouri parlamentare, unul în Codlea, inaugurat în decembrie 2012, imediat după depunerea jurământului, iar cel de-al doilea la sediul Organizației Județene PNL Brașov, acesta din urmă fiind inaugurat în 2015. În aceste birouri au fost bineveniți toți cei care au vrut să îmi transmită cereri, sau au dorit să îmi adreseze întrebări cu privire la activitatea mea din Parlamentul României.

Au trecut patru ani de când cetățenii din colegiu mi-au acordat încrederea și mi-au încredințat un mandat de deputat. A fost o mare onoare să fac parte din legislativul României, dar și o mare provocare, dată fiind responsabilitatea pe care o purtăm ca legiuitori. În toți acești ani, am căutat să îmi servesc țara și să nu îi dezamăgesc pe cei care au avut încredere în mine. Familia mi-a fost alături, dar în primul rând fiica mea a fost cea care m-a determinat să lupt pentru modernizarea sistemului educațional și să promovez măsuri ce pot garanta un viitor mai bun pentru generațiile viitoare, acasă, în România.

Primul proiect legislativ pe care l-am depus, a vizat eliminarea taxelor radio-Tv, acesta fiind un punct pe care mi l-am asumat încă din campanie electorală din anul 2012. La acea vreme, Guvernul, condus de PSD, nu a susținut inițiativa, pentru ca acum, în campania electorală, același partid să propună eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale, printre care și cele colectate pentru Televiziunea Română și Societatea Română de radiodifuziune.

Am urmărit, la fiecare pas, să duc o politică fără compromisuri și să nu accept să îmi negociez principiile, chiar dacă această abordare i-a deranjat pe câțiva dintre opozanții politici.

Astfel, am combătut abuzurile și politica dusă de Partidul Social Democrat, chiar și în momentele în care unii dintre colegi au adoptat o atitudine pasivă.

Am vorbit cu mult curaj despre abuzurile din Parlament ale social-democraților și am combătut interesele acestora în domeniul jocurilor de noroc, demascând manevrele prin care ONJN a încercat să favorizeze un grup de firme care colabora cu Loteria Română, urmărind scăderea încasărilor către bugetul de stat. În schimb, eu am propus taxarea corectă a tuturor formelor de jocuri de noroc, pentru a se asigura colectarea banilor către bugetul de stat. Totodată, am combătut de fiecare dată impostura și demagogia specifică acestui partid, fie că a fost vorba de demersurile privind aeroportul, fie că a fost vorba de activitatea parlamentară.

Pe perioada mandatului, am făcut parte din două comisii: Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport.

Ca membru al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, am militat pentru ca statul să acorde tot sprijinul cuvenit românilor care locuiesc în străinătate. Astfel, am susținut reducerea taxelor consulare și am făcut demersuri pentru ca misiunile diplomatice ale României să vină în permanență în întâmpinarea nevoilor cetățenilor români care se află în raza lor teritorială de competență. Doresc să amintesc cazul unei românce, plecată la muncă în Spania, care mi-a adresat o scrisoare prin care îmi descria abuzurile la care sunt supuși muncitorii români, atât din partea angajatorilor spanioli, cât și din partea intermediarilor români. Cu privire la respectivul caz, am sesizat Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Muncii, dar și Poliția, care a demarat cercetarea penală.

Dreptul la vot este unul de care trebuie să beneficieze orice cetățean român, fie că se află în țară sau în străinătate. Am susținut elaborarea și adoptarea legislației care reglementează votul prin corespondență, alături de parlamentarii liberali.

Totodată, m-am implicat în demersurile demarate pentru recuperarea copiilor familiei Bodnariu, participând la protestele din țară, unde am discutat cu numeroși cetățeni, dar și în demersurile ce vizează familia Barbu din Marea Britanie.

În cadrul Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport am susținut cu precădere măsuri pentru combaterea abandonului școlar: programul „masa caldă” sau programul „scoală după școală”, care după aproape 3 ani încep să fie active, Guvernul alocând resursele necesare implementării acestora ca programe-pilot.

De asemenea, am inițiat un proiect legislativ privind siguranța în instituțiile de învățământ preuniversitar, actualul cadru normativ fiind depășit și necuprinzător, în condițiile în care o educație de calitate presupune și garantarea siguranței tuturor celor implicați (elevi, cadre didactice, părinți), atât în timpul cursurilor, cât și în cadrul activităților extrașcolare.

Din dorința de a veni în întâmpinarea cadrelor didactice, care au venituri reduse, am inițiat, împreună cu alți colegi, un proiect (care ulterior a devenit Legea 140/2016), care prevede că toți copiii personalului didactic și didactic auxiliar aflat în activitate sau pensionat din sistemul de învățământ, sunt scutiți de plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere în învățământul superior și beneficiază de gratuitate la cazare în cămine și internate. Totodată, am propus măsuri prin care să se garanteze accesul la educație pentru copiii proveniți din mediul rural, din zone defavorizate.

În toți acești patru ani, am depus eforturi pentru a repara una din greșelile istorice ale PSD: desființarea învățământului profesional. Astăzi, numeroase companii își unesc eforturile pentru a încerca să înființeze școli profesionale, cu o infrastructură modernă, unde să își califice viitorii angajați. Am venit cu un proiect legislativ care instituie facilități pentru agenții economici care investesc în educație.

Din dorința de a veni în întâmpinarea familiilor tinere care își doresc un copil, am inițiat un proiect legislativ care instituie obligativitatea autorităților publice locale de a înființa câte o creșă la pentru fiecare 15.000 de locuitori. Din păcate, proiectul, aflat în plenul Senatului, care este camera decizională, a fost retrimis la comisii de către majoritatea PSD-ALDE, la solicitarea senatorului Viorel Chiriac.

Domeniul social a fost de asemenea o direcție prioritară a mandatului meu. Am susținut dublarea alocației de creștere a copilului, dar am propus în același timp sancțiuni pentru cei ce nu-și duc copiii la școală, urmărind în special combaterea fenomenului cerșetoriei. Totodată, m-am implicat în campaniile pentru combaterea violenței domestice.

Pe modelul proiectului care reglementează obligativitatea construirii creșelor, am elaborat un proiect care vizează construirea căminelor pentru persoane vârstnice, pentru a veni în întâmpinarea seniorilor care nu își permit să achite serviciile unei unități private. Proiectul își urmează procedura legislativă.

Din 2016 sunt membru al delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Am avut onoarea de a participa la trei sesiuni plenare, care au avut loc la Strasbourg, unde am luat parte atât la lucrările de plen, cât și la cele ale Comitetelor pentru educație, respectiv migrație, din care am făcut parte.

La nivelul județului Brașov, din toți cei 17 parlamentari, sunt singura femeie aleasă în legislatura 2012-2016. Am susținut întotdeauna reprezentarea femeii în politică, atât la nivel național, cât și internațional. În acest sens, am militat pentru introducerea cotelor de gen în cadrul listelor de candidați, având chiar și o intervenție în cadrul plenului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Am apărat întotdeauna principiile liberale și am susținut necondiționat implementarea criteriilor de integritate, pe care nu le-am încălcat în nici un fel.

Am convingerea că noi, cei care am primit un mandat din partea cetățenilor, trebuie să ne aflăm în permanență în slujba acestora. Calitatea de demnitar este o responsabilitate și nu un privilegiu. Tocmai de aceea, nu am susținut niciodată acordarea facilitaților pentru aleși precum pensiile speciale. Orice pensie trebuie să aibă la bază doar principiul contributivității.

Un Parlament eficient e format din membri integri, astfel că am susținut pierderea mandatelor pentru aleșii care au primit o condamnare definitivă pentru fapte de corupție sau fapte asimilate corupției și pentru care instanțele nu au dispus o măsură privativă de libertate.

Totodată, la nivel local, administrațiile trebuie să fie reprezentative, astfel că m-am numărat printre inițiatorii proiectului care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin. De asemenea, am inițiat un proiect care îi obligă pe aleșii locali să urmeze cursuri de pregătire profesională, pentru a fi capabili să înțeleagă mecanismele de funcționare ale administrațiilor publice locale.

La nivelul județului, m-am implicat în elaborarea proiectului privind transferul terenurilor pe care urmează să fie construit Aeroportul Internațional Brașov –Ghimbav, dar am avut și o serie de demersuri legate de creșterea gradului de siguranță rutieră.

Astfel, am fost în audiență la ministrul afacerilor interne, căruia i-am adresat și o serie de interpelări legate de organigrama Poliției Rutiere, la nivelul municipiului Codlea, dar și la nivel județean.

De asemenea, am interpelat CNADNT și DRDP Brașov cu privire la starea unur drumuri, dar și în ceea ce privește problema semnalizării deficitare a drumurilor.

În cifre, activitatea mea parlamentară arată în felul următor:

  • Am elaborat, individual sau împreună cu alți colegi, 136 de propuneri legislative, din care 11 au devenit legi, iar 87 dintre acestea se află pe ordinea de zi a comisiilor sau a plenului;
  • Am formulat 30 de întrebări și interpelări;
  • Am semnat 15 moțiuni
  • Am susținut 22 de declarații politice

Printre proiectele care au fost adoptate, devenind legi, aș vrea să amintesc:

Legea nr. 2, din 11 ianuarie 2016, pentru completarea art. 3 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională a României, care definește ca amenințări la adresa siguranței naționale a României orice acțiuni sau inacțiuni care lezează interesele economice strategice ale României, cele care au ca efect periclitarea, gestionarea ilegală, degradarea ori distrugerea resurselor naturale, fondurilor forestier, cinegetic și piscicol, apelor și altor asemenea resurse, precum și monopolizarea ori blocarea accesului la acestea, cu consecințe la nivel național sau regional.

Legea nr. 103, din 8 iulie 2014, pentru modificarea și completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, prin care au fost instituite măsuri pentru protecția persoanelor hipoacuzice, pentru ca acestora să li se garanteze dreptul de acces la serviciile media audiovizuale, în funcție de posibilitățile tehnologice. Astfel, serviciile de programe de televiziune vor interpreta în limbajul mimico-gestual și prin titrare sincron în timpul unei durate programate de cel puțin 30 de minute din programele de știri, de analize și dezbatere pe teme politice și/sau economice de actualitate din timpul zilnic de emisie și vor interpreta în limbajul mimico-gestual și prin titrare sincron programele de importantă majoră în întregime ori rezumatele acestora.

Săptămâna trecută, președintele României a promulgat legea privind combaterea risipei de alimente, pe care am inițiat-o împreună cu mai mulți colegi din Parlament. Propunerea legislativă instituie obligativitatea agenților economici de a dona alimentele care se apropie de termenul de expirare către asociații, fundații, case de bătrâni, spitale, pentru a preîntâmpina casarea inutilă a stocurilor. Totodată, legea îi va obliga pe agenții economici să trimită stocurile de alimente care au devenit improprii consumului uman către unitățile care le pot transforma în îngrășământ agricol sau in energie regenerabila, în acest fel fiind încurajată reciclarea.

Din păcate, mai bine de doua treimi din legile mele rămân pentru viitorul legislativ, aflându-se în prezent la comisiile de specialitate, sau pe ordinea de zi a unuia dintre cele două plenuri. Am încredere că viitorii parlamentari, propuși de PNL Brașov, vor continua sa susțină proiectele pe care le-am demarat și își vor desfășura activitatea la un nivel care să răspundă așteptărilor celor care îi vor vota !

Îi asigur pe brașoveni că mă voi implica în continuare în viața publică, de data aceasta din partea societății civile, urmând să fiu la fel de activă și îmbrățișând aceleași principii ca până acum !

  • Maria Grecea, 
  • deputat PNL

Leave a Reply

Your email address will not be published.