De ce nu vreți un nou spital la Brașov, dle. Dâncu?

dan-grigorescuSe împlinesc exact trei luni de când reprezentanții aleși ai comunității brașovene din administrația publică locală (Primarul Municipiului Brașov și Președintele Consiliului Județean Brașov), susținuți de Instituția Prefectului Brașov v-au remis prin canale oficiale, solicitarea privind trecerea legală din proprietatea Institutului Cartofului Brașov în proprietatea Municipiului Brașov a unui teren de 11 ha necesar construirii „de la firul ierbii” (greenfield, ar zice unii profesioniști în materie) a unui spital de urgență modern, solicitare însoțită de o documentație întocmită „ca la carte”.

Vă reamintesc și numărul de înregistrare al intrării acestei documentaţii în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pe care îl conduceți: 81406/31.08. 2016. Sunt trei luni de atunci? Sunt!

Vă mai reamintesc și faptul că, în urmă cu o lună și jumătate (respectiv în 14 octombrie a.c.), ați fost destinatarul unei „scrisori deschise” publicate în mediul virtual și preluate și de media (publicată de newsbv.ro AICI! – n.a.), în care vă rugam să vă îndreptați atenția asupra modului inadecvat (ca să nu spun incorect) în care una dintre consilierele din ministerul pe care îl conduceți percepea, din birou, „lipsa caracterului de urgență a solicitării”, în contextul în care nici ea, nici altcineva din minister nu a catadicsit să constate la fața locului situația sistemului de spital de urgență din Brașov, aflat la limita imploziei.

Avatarurile implicării mele, ca reprezentant al Asociației Noul Spital al Brașovului, în scopul deblocării situației caracterizate de o inacțiune inexplicabilă ce împlinise la acel moment nici mai mult, nici mai puțin decât 90 de zile (31 august-14 octombrie), vă sunt deja cunoscute. Argumentez doar prin faptul că mi-ați și răspuns aproape imediat, după doar două ore de la publicarea scrisorii în mediul virtual, spunându-mi: „Domnule Doctor, chiar dacă nu aceasta este calea directă spre rezolvarea unor probleme administrative locale, aștept un memoriu cu documente pentru a vedea cum putem ajuta la acest proiect. Demersurile de acest gen le fac autoritățile locale, iar noi sprijinim orice acțiune care duce la dezvoltare.”

Vă mărturisesc că, în sinea mea, citindu-vă răspunsul, am fost de-a dreptul siderat! Credeam că facem parte din două realități paralele! Și asta pentru că toate documentele la care făceați referire erau deja de 6 săptămâni în minister, iar demersul nu era al ANSB, ci era unul inițiat chiar de autoritățile locale pe care le evocați! M-am gândit o clipă că nu doreați să vă asumați public incompetența unui subordonat și mi-ați comunicat, printre rânduri, că vă veți ocupa personal de rezolvarea problemei.

Am greșit! Dreptate a avut în schimb un prieten, care mi-a spus: „Din câte înțeleg din tonul textului, l-ai cam deranjat pe ministru devoalând un blocaj vădit al dezvoltării proiectului. De aici încolo nimic nu se va mai întâmpla.” Fiind mai încrezător din fire, am decis atunci să vă dau credit, totuși, domnule Dâncu.

Acum, la trecerea a încă 90 de zile de la acel moment, nu mai sunt dispus să vă mai creditez nici măcar cu un minut, nici măcar cu un cuvânt. De ce? Pentru că din 15 octombrie ați blocat (cred eu, deliberat, dar accept orice contra-argumentație) orice mișcare instituțională cu privire la rezolvarea probleme grave a asigurării sănătății publice a membrilor comunității brașovene, reprezentați oficial de administrația publică locală legal constituită.

Spun asta pentru că nicio reacție, niciun document, nicio cerință nu au mai fost adresate administrației brașovene de la MDRAP privind o eventuală completare a documentației. Pentru că nu aveați ce să mai cereți, domnule Ministru! La fel cum nici nu ați refuzat oficial să înaintați spre analiza Guvernului al cărui Vice-prim ministru sunteți solicitarea venită de la Brașov. Pentru că nu aveați motive legale să o faceți, domnule Ministru! Renunț la a fi diplomat când aduc la cunoștința publicului și faptul că în aceste 90 de zile nu a existat drum făcut la București de Președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea, în care să nu încerce deblocarea situației aflate în curtea dumneavoastră, a ministrului MDRAP.

Mai poate înțelege oricine altcineva decât mine, din această realitate, altceva decât că „nu se vrea” un nou spital la Brașov? Și că, în acest caz, impersonalul verbului poate fi personificat prin dumneavoastră, domnule Vasile Dâncu?

Vă fac responsabil în mod public de trimiterea „ad calendas graecas” a inițierii efective a proiectului Noului Spital al Brașovului (adică peste minim 1 an de la acest moment, dacă luăm în discuție finalizarea regimului de proprietate al terenului în cauză prin procedură parlamentară a viitorului Parlament), cu atât mai mult cu cât nu faceți altceva decât să torpilați soluția asigurării locaţiei unei noi instituţii sanitare la Brașov, cunoscută și susţinută inițial de Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu încă din 3 august a.c. și adoptată extrem de rapid prin consens administrativ și politic local. Ca să nu mai vorbim de susținerea ei de către societatea civilă brașoveană.

Îmi cer scuze tuturor celor care vor considera că această interpelare, caracterizată de accente mai dure, nu este bine-venită în actuala perioadă electorală. Pentru a fi însă înțeles corect, trebuie să declar că acest protest public este consecința a încă unui argument extrem de important. Este vorba de publicarea în Monitorul Oficial, acum câteva zile, a Legii nr. 233/2016, a parteneriatului public-privat, care, odată intrată în vigoare în 25 decembrie, va permite dezvoltarea imediată de proiecte asemănătoare cu acela al Asociației Noul Spital al Brașovului. Înclin să cred că se dorește încetinirea celui de la Brașov, după tipicul aeroportului.

Sperie oare pe cineva într-atât de mult dezvoltarea Brașovului, domnule Ministru Dâncu, încât să fiți nevoit să permiteți îngroparea, în (a)dâncu(rile) mlăștinoase ale ministerului „dezvoltării”(sic!), a acestui produs de concepție al societății civile brașovene? Sau este doar o întâmplare, produsă din lipsa de timp generată de atenția care a trebuit acordată stabilirii cu prioritate a locației celor trei spitale regionale?

Pentru că noi nu mai avem răbdare! Ne este teamă că, dacă ne vom îmbolnăvi, nu vom avea unde să ne tratăm, așa, mai „pe lângă casă”. Și am auzit că, mai nou, spitalele din București refuză să primească din provincie cazurile grave. Iar cele regionale nu există încă nici pe hârtie…

Domnule Ministru Vasile Dâncu!

Mai aveți însă șansa ca, pe final de mandat, să vă legați numele și de proiectul Noului Spital al Brașovului. Eu știu că puteți, dar doar dacă vreți. Și, în plus, v-ar ajuta să puteți demonstra că fostul dumneavoastră coleg de guvern, Cristian Ghinea, greșea când afirma că „Ministerul Dezvoltării este cel mai nereformat minister din România”, fiind caracterizat de un mecanism de blocaj, care „se face printr-o amânare permanentă a implementării”, ca mod „de a te scoate din joc.”

La noi, la Asociaţie, aşteptările sunt mari, iar temperatura discursului unora are tendinţă de creştere în ultimul timp, de când au început să se dumirească de realitatea că le este desconsiderată inteligența prin aplicarea unor astfel de strategii politicianiste. Iar nervozitatea lor este cu atât mai explicabilă cu cât din ANSB nu fac parte politicieni, ca regulă de bază a existenței acesteia.

Așa că nu vă supărați nici pe Primarul Brașovului, nici pe Președintele Consiliului Județean Brașov și, cu atât mai puțin, nici pe Prefectul Brașovului. Noi, cei de la Asociație, suntem nebunii de necontrolat care au decis să nu mai joace comedia „politically correct”-itudinii, doar de dragul de a nu fi subiecții vreunei ranchiuni bine dosite de la nivel înalt-guvernamental.

În speranța că veți manifesta măcar aceeași deschidere precum colegul dumneavoastră de guvern, Vlad Voiculescu, față de deblocarea acestui proiect, așteptăm cu interes neobosit implicarea dumneavoastră, pe care o considerăm nu numai posibilă, ci și obligatorie în acest context.

De data aceasta, însă, ne permitem să îl rugăm cu deplin respect pe domnul Prim Ministru Cioloș să aibă și dânsul în atenție acest subiect.

  • dr. Dan Grigorescu
  • președintele Asociației Noului Spital al Brașovului
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.