Manifestări ortodoxe de amploare în Ardeal

mitropolit-strezaArdealul a fost și este în aceste zile „creuzetul” ortodoxiei românești, datorită manifestărilor religioase organizate ieri la Prislop – unde zeci de mii de oameni au luat parte la pelerinajele „Sântului Ardealului” Arseniei Boca și care au cerut în cor canonizarea lui de către Biserica Ortodoxă Română -, dar și manifestărilor de astăzi de la Sibiu, cu ocazia sărbătoririi unui alt mare Sfânt al Ardealului, Sfântul Andrei Șaguna, precum și a Congresului Spiritualității Românești, care se desfășoară în satele și bisericile din Apuseni și la ale cărui lucrări participă 200 de electori (reprezentanți ai Diasporei din 189 de state ale lumii) și mii de reprezentanți ai intelectualității române.

O tradiție dusă mai departe

De asemenea, la evenimentele de la Sibiu sunt așteptați oaspeți de seamă de peste Dunăre, din Mitropolia Vidinului. Delegația va fi condusă la cel mai înalt nivel de către Mitropolitul Domitian împreună cu înalți ierarhiai Bisericii Ortodoxe Bulgare, care vor încheia și demara o serie de parteneriate deosebite cu Mitropolia Ardealului cu impact major în bine asupra vieții celor mulți și aflați în necaz. Aceste parteneriate vor cuprinde activități misionar-pastorale, spiritual-culturale, social-filantropice, dar și economice.

De altfel, artizanul acestor negocieri și apropieri dintre cele două entități sunt membrii Gremiului Levantin, ai Casei de Comerț Balcanice, membrii care de-a lungul istoriei au avut multe apropieri cu poapoarele din Blacani, nu doar de natură economică, ci care în anii 1820, în deplină ilegalitate, au tipărit pentru poporul bulgar primul manual de literatură a lui Petar Beron, erou al Revoluției Culturale și al Statului Bulgar, tipărituri susținute de negustorii brașoveni la Prima Școală Românească din Șcheii Brașovului.

Totodată, Mitropolitul Domitian este o personalitate complexă și s-a remarcat prin faptul că la numai un an de la instalarea lui în această funcție, în 2007, a acordat libertatea de a se ține slujbe în limba română în bisericile din jurisdicția sa unde există comunități de români.

Tradiția a fost dusă și peste ani de urmașii acestora care le-au dus poporului bulgar, în semn de prețuire și cinstire, veșmintele Sfintei Parascheva de la Iași, care au fost primite cum se cuvine de către Mitropolia Vidinului și populația majoritar română din Vidin, câteva zeci de mii de oameni fiind prezente la manifestările derulate cu acest prilej în vara acestui an.

Veșmintele Sfintei Parascheva, care o perioadă au stat pe teritoriul bulgar, se găsesc acum la una dintre cele mai importante mănăstiri din Bulgaria, Mănăstirea Klisura, de lângă localitatea Vărșeț, localitate pe care de altfel președintele Gremiului, dr. Liviu Pandele, i-a propus-o președintelui Consiliului Județean Brașov Adrian Veștea, să se înfrățească cu orașul Râșnov.

Îndemn pentru ortodoxime

Neobosit la aceste manifestări din inima Ardealului, zi și noapte, cu o energie incredibilă, cu zâmbetul pe chip, aducător de pace și liniște sufletească, și deasupra tuturor, se înalță efortul Mitropolitului Ardealului, ÎPS dr. Laurențiu Streza. Efort care a fost un îndemn pentru toți preoții ortodocși să ducă tradiția mai departe, să aibă energie și voință și să fie în mijlocul celor mulți. Frumoase pilde de urmat pentru preoții Mitropoliei Ardealului, efortul Mitropolitului Laurențiu, de a fi mereu în mijlocul celor mulți și aflați în nevoie, care s-au rugat sau se vor ruga aceste zile la cei doi mari sfinți ai Ardealului.

Totodată, Brașovul s-a mobilizat fără precedent la aceste manifestări închinate Sfântului Andrei Șaguna, 11 autocare cu enoriași în fruntae cărora se află preoți din diverse parohii ale Brașovului, precum și credincioși cu mașini mici se îndreaptă spre Sibiu. De altfel, din toate județele Transilvaniei, din surse apropiate Jandarmeriei, se confirmă că zeci de autocare sunt în drum spre Sibiu.

Sfinții Ardealului și meritele lor

Pe 28 noiembrie, s-au comemorat 26 de ani de la trecerea în neființă a părintelui Arsenie Boca, unul dintre martirii gulagului comunist. La peste un sfert de veac de la moartea părintelui, zeci de mii de pelerini din România și din străinătate vizitează anual mormântul „Sfântului Ardealului”, la Mănăstirea Prislop. Teolog și artist plastic, părintele Arsenie este considerat de ucenicii săi cel mai mare duhovnic român al secolului al XX-lea. A fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop, unde, datorită credinței și personalității sale, a atras mii de credincioși. Persecutat de Securitatea comunistă, Arsenie Boca a făcut o serie de predicţii, cu mulţi ani înainte de moartea sa, legate de criza din România, de moartea Ceaușeștilor, dar şi de faptul că Bucureştiul ar putea fi afectat de o calamitate.

 

Ca episcop, Andrei Șaguna a militat pentru restaurarea vechii Mitropolii a Ardealului, prin numeroase memorii înaintate Curţii din Viena, patriarhului ortodox sârb şi Congresului naţional-bisericesc sârb din Carloviţ, prin sinoadele eparhiale – formate din clerici şi mireni – convocate la Sibiu în 1850, 1860 şi 1864. După reînfiinţarea Mitropoliei (1864), a convocat un Congres naţional-bisericesc al românilor ortodocşi din întreaga Mitropolie, la Sibiu, care a aprobat Statutul Organic al Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania (sancţionat de autoritatea de stat la 28 mai 1869), după care s-a condus Biserica Ortodoxă din Transilvania şi Banat până în 1925. Principiile fundamentale ale acestui statut – autonomia faţă de stat şi sinodalitatea, adică participarea laicilor alături de clerici la conducerea treburilor bisericeşti – au stat la baza Statutului de organizare a întregii Biserici Ortodoxe Române din 1925 şi a celui din 1948.

Leave a Reply

Your email address will not be published.