Viorel Chiriac: Aprobarea proiectului legii salarizării a fost tergiversat de guvernul tehnocrat

viorel-chiriacPreşedintele executiv al PSD Braşov şi candidat la Camera Deputaţilor, Viorel Chiriac, acuyă Guvenrul Cioloş că a tergiversat inadmisibil promovarea proiectului Legii salarizării.
„Vă amintiţi că, anul trecut, la începutul sesiunii parlamentare din toamnă, PSD avea în discuţie şi în dezbatere proiectul legii salarizării. Problema, extrem de importantă pentru România, a rămas nerezolvată prin urmare, după căderea guvernului Ponta.  A fost şi prima promisiune făcută de guvernul tehnocrat, şi chiar condiţie pusă la audierile din Parlament. Era fixată data limită 1 martie pentru adoptate, ceea nu s-a întâmplat. Subiectul a fost ocolit, Guvernul a venit cu alte prevederi pe salarizare, cum ar fi Ordonanţa 20. Ca orice act supus dezbaterii parlamentare, poate fi amendată, această ordonanță. Noi ne-am gândit că măcar acolo unde avem soluţii, să facem ceva. Aşa a apărut acea majorare cu 15% pentru medici şi profesori, după ce anul acesta ni se spusese că nu sunt soluţii pentru creşteri”, a explicat Chiriac. 
El spune că este de-a dreptul o ipocrizie din partea Guvernului Cioloş să vină cu zece zile înainte de alegeri şi să spună că este pregătit să dezbată şi să adopte Legea salarizării. În acelaşi context este și declaraţia prim-ministrului, potrivit căreia proiectul bugetului de stat este pregătit, dar nu poate fi asumat decât de viitorul guvern… 
„Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Am fost mereu pregătiţi să dezbatem şi să aprobăm legea salarizării unice. Ea n-a suportat foarte multe modificări. Suntem pregătiţi s-o adoptăm de la 1 iulie 2016, aşa cum am prevăzut în programul de guvernare. Am stabilit, am anunţat prin prezentarea treptată a programului de guvernare, şi chiar am demonstrat că noi am pregătit foarte bine lucrurile. 
 Proiectul aduce satisfacţii sociale în foarte multe puncte, multe chestiuni tehnice. Am să vă dau câteva date care sunt şi în programul de guvernare şi sunt principii de bază. Este aproape inutil să mai vorbim de posibilitatea unei dezbateri serioase pe legea salarizării în următoarele zile. Lucrurile esenţiale sunt creşterea salariului minim brut, cu 40% de la 1.250, la 1.750 de lei. Această creştere este făcută în aşa fel încât să nu promitem lucruri pe care nu le putem face, avem o eşalonare, în fiecare an să crească încă puţin. Impozit pe venit zero pentru cei cu salarii mai mici de 2.000 de lei. Este foarte importantă această măsură. Vorbim despre cea mai numeroasă categorie de angajaţi din România. Pentru prima oară discutăm de o diferenţă între câştigurile salariale, pentru că impozitate vor rămâne doar salariile peste 2.000 de lei, însă doar cu 10%. Lucrul este valabil şi pentru pensii, cu acelaşi plafon. O altă prevedere este creşterea cu 40% a salariului mediu brut de la 2.815 la 3.950 de lei. Este una dintre situaţiile pentru care este pregătit deja un draft de lege. De asemenea, o chestiune importantă este creşterea cu 56% a salariului mediu brut al angajaţilor din sistemul public, până în 2019, precum și creşterea punctului de pensie de la 871 la 1.775 lei, care va însemna în sfârşit acel procent de 45% din salariul mediu”, a explicat Viorel Chiriac.
Comandat de PSD Brașov, cod AEP 11160007
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.