“Ambulanţa pentru monumente” salvează patrimoniul braşovean

poarta-palatului-brancovenesc-sambata-de-susProiectul-pilot, „Ambulanţa pentru monumente”,  îşi propune să acţioneze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranţă a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps, din judeţele Braşov, Sibiu şi Mureş.

În această toamnă s-au realizat şase intervenţii pe obiective de patrimoniu din sudul Transilvaniei: Poarta Brîncovenească din Sâmbăta de Sus, Biserica fortificată din Velţ, Memorialul din Seleuş, Biserica ortodoxă din Gherdeal, ruina turnului de apărare din Apaţa şi halta CFR din Şaeş.

Pentru obţinerea unor efecte pe termen mediu si lung , proiectul işi doreşte o mai bună implicare a societăţii civile şi creşterea societăţii filantropice din România, în prezervarea patrimoniului imobil, astfel, regula după care va funcţiona acest proiect este simplă: acolo unde există cel puţin un sprijin pentru achiziţionarea materialelor necesare punerii în siguranţă, „ambulanţa” vine cu voluntarii.

Pe lista „ambulanţei monumentelor” în judeţul Braşov sunt incluse Biserica fortificată din Drăuşeni, Şcoala din Caţa, Castelul din Racoş, Cetatea Jimborului, Biserica de lemn din Cuciulata, Biserica de lemn din Şinca Nouă, Hanul vechi din Vişte de Jos, Castelul Brukenthal, Castelele Mekes si Nemes din Budila, dar şi case monument istoric din Criţ şi Săcele. Din municipiul Braşov au fost selectate pentru a fi salvate Sinagoga de pe strada Castelului şi capela fostului cimitir de la teatru, care a intrat deja în lucrări de renovare.

Proiectul este coordonat de Asociaţia Monumentum,  împreună cu partenerii săi, CNM Astra, federaţia Transylvanet, fundaţia Pro Patrimonio, Direcţiile Judeţene pentru Cultură Mureş, Braşov, Sibiu, Global Heritage Fund si Anglo-Romanian Trust for Traditional Architecture şi este finanţat  prin Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Foto: viajoa.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.