Parcul Național Făgăraș – un proiect care este unic în Europa

Foto: Ovidiu Sopa - sibiul.ro

Foto: Ovidiu Sopa – sibiul.ro

Munții Carpați ascund, încă, ultimele păduri sălbatice de pe continent, cu cel mai mare procent de păduri virgine. Este ultimul adăpost pentru cele mai mari populații de carnivore mari din Europa.

Tăierile ilegale sau nesustenabile de pădure s-au înmulțit alarmant începând din anul 2005, când pădurile anterior naționalizate au fost restituite proprietarilor de drept, devenind o principală amenințare pentru echilibrul ecologic al unor zone vaste, situație ce poate avea efecte dezastruoase și pentru viața oamenilor (inundații, alunecări de teren), nu doar pentru animalele sălbatice.

România pierde trei hectare de pădure pe oră, numărul cazurilor de tăieri ilegale de arbori, înregistrate în 2015, ajungând la aproape 100 de raportări pe zi, potrivit celui mai recent raport Greenpeace.

În prezent, pădurile în România acoperă 6,90 de milioane de hectare. Potrivit Greenpeace România, în intervalul 2000-2011, aproximativ 280.108 de hectare au fost despădurite sau degradate, iar actualizarea din 2015 a hărţii arată că ritmul degradării pădurilor s-a menţinut la acelaşi nivel în 2012-2014, suprafaţa totală afectată fiind de 361.068 hectare.

Bătălia pentru Parcul Național Făgăraș

În judeţul Braşov, unul dintre cei mai puternici militanţi pentru protejarea biodiversităţii este Fundaţia Conservation Carpathia (FCC).

Pe lângă proiectul major de conservare a pădurilor si păşunilor alpine achiziţionate în cei şase ani de la înfiintare, membrii Fundației se implică și în crearea de afaceri verzi, non-distructive, în jurul Munților Făgăraș, în beneficiul biodiversității și al comunităților locale.

„Pentru că oamenii din zonă sunt elementul cheie pentru succesul real al înființării Parcului Național Făgăraș, Fundaţia Conservation Carpathia discută cu reprezentanții autorităților locale despre posibilitatea dezvoltării de afaceri precum ecoturismul, programe de observare a animalelor sălbatice și păsărilor, a turismului în natură, colectarea de fructe de pădure și ciuperci, înființarea de mici ateliere meșteșugărești sau de producere de surse alternative de încălzire (peleți din paie) sau susținerea produselor tradiționale locale. Acestea sunt doar câteva exemple de activități care aduc beneficii economice comunităților locale, fără impact negativ asupra mediului”, ne spune Angela Pop, director de comunicare al FCC.

Cu finanţare prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European, în cadrul programului Biodiversitate şi servicii ale ecosistemelor, FCC a realizat in perioada mai 2015 – iulie 2016 proiectul „Studiul potenţialului economic și ecologic al inițiativelor economice bazate pe conservare pentru îmbunătățirea economiei locale, a serviciilor ecosistemelor și biodiversității, în Situl Natura 2000 Munții Făgăraș”.

În cadrul proiectului, o echipă de șapte specialiști sociologi a colectat date socio-economice din rândul celor 28 de comunități din jurul sitului Natura 2000 Munții Făgăraș, a stat de vorbă cu localnicii și a identificat soluții privind dezvoltarea zonei din jurul Munților Făgăraș, cu respectarea valorilor și a patrimoniului natural.

CLICK pe poze pentru a se mări!

Cu ajutorul unei echipe de filmare de la Ateles Films Olanda, a fost realizat un videoclip despre păstrarea zonelor vaste de sălbăticie din Munții Făgăraș și dezvoltarea umană, concepte antagonice, dar care pot co-exista, cu scopul informării comunităților locale despre acest concept.

„FCC vrea sa devină un partener activ în promovarea unei economii verzi în jurul Munţilor Făgăraş, iar acum facem primii pa.i. Suntem convinși că vor fi inițiative bune, dar știm că lucrurile nu vor fi simple şi că va fi un proces de lungă durata. Dezvoltând afaceri verzi, comunităţile locale pot avea beneficii pe termen lung, atât sociale, cât şi economice, iar impactul negativ asupra mediului înconjurător va fi mult diminuat”, ne-a declarat Daniel Bucur, manager proiect, specialist în arii protejate.

Conservation enterprises sau afacerile „verzi” sunt inițiativele economice care folosesc cu precădere resurse regenerabile, sunt conduse de localnici, creează locuri de muncă pentru localnici și, mai ales, sustin biodiversitatea.

O minune a naturii unică în lume

Parcul Național Făgăraș poate deveni un punct de atracţie la nivelul întegii lumi, nu doar al nivelul Europei, unde sigur va fi unic.

Parcul Național Făgăraș ar putea avea un teritoriu de peste 200.000 de hectare de sălbăticie neîntrerupta, cu flora şi fauna în mare parte în structura lor originară. Vorbim despre importante zone cu păduri virgine și o diversitate unică pe continent de animale sălbatice.

„Fundația Conservation Carpathia susține decizia Guvernului României care a aprobat, în septembrie, inițierea procesului de înființare a Parcului Național Făgăraș. Fundația deja a protejat proprietățile pe care le deține în Munții Făgăraș, ca zonă de non-intervenție în planul de management al sitului Natura 2000 și vor sprijini acest demers guvernamental până la finalizarea înființării Parcului Național. Putem beneficia de pe urma acestei iniţiative, dacă ne gândim la atenția internațională pe care ar genera-o cel mai mare parc naţional de acest fel din Europa și potențialul imens de vizitatori străini. Să ne gândim la milioanele de tone de oxigen emise în atmosferă, milioanele de tone de bioxid de carbon sechestrate de păduri, filtrarea poluării, menținerea unui climat local temperat, echilibrat, fără inundații severe și alunecări de teren sau secete accentuate. Este un plămân viu al României, alături de ceilalți munți din lanțul Carpatic. Milioane de metri cubi de apă curată, cu debit constant pe termen lung, apă potabilă, dar în același timp și apa necesară pentru agricultură pentru toată zona adiacentă provin din crestele și văile Munților Făgăraș. Să ne gândim la păstrarea paletei de ecosisteme naturale forestiere şi de pășuni alpine, cu mii de specii de plante și animale, dintre care sute de specii protejate deja la nivel european și internațional, cu păduri seculare, simbol de o valoare inestimabilă! Cerbii și caprele negre, mistreții, urșii, lupii și râșii au și ei dreptul legitim de a viețui pe termen lung în Carpații romanesti!”, precizează Angela Pop, director de comunicare al FCC.

Parcul Național Făgăraș este un vis care nu este si nu poate constitui un interes privat, ci este unul dintre cele mai importante deziderate pe termen lung ale unei națiuni responsabile, o cauză pentru care orice iubitor de natură din România merită să lupte.

Fundația care cumpără păduri să le salveze de la tăiere

Fundația Conservation Carpathia a fost fondata în 2009, de către 12 filantropi și conservaționiști cu scopul de a opri tăierile ilegale de pădure, precum şi pentru a conserva o suprafaţă mare a pădurilor din Carpaţi, sub forma unei zone complet protejate, pentru generaţiile viitoare.

Acest lucru se face prin cumpărarea terenurilor și cesionarea drepturilor de vânătoare, pentru protecția completă a tuturor elementelor naturale, din bani privați și publici. Intenția este ca, în cele din urmă, proprietatea terenurilor FCC să se întoarcă în domeniul public, în regim de protecție permanentă sub forma unui parc național.

Articol realizat în cadrul proiectului Bursele de jurnalism „Jurnalist pentru fapte bune”, acordate de Fundația Comunitară Țara Făgărașului prin fondul Orașul în Vitrină celor interesați de documentarea și propagarea poveștilor despre inițiative civice locale și oameni implicați din zonă.
Fondul „Orașul în vitrină” este un proiect al câtorva tineri care au participat la Programul de Leadership al Institutului Aspen România în 2013- și este administrat de Fundația Comunitară Țara Făgărașului și Asociația Odaia Creativă. Fondurile puse la dispoziție pentru prima sesiune de finanțare provin de la Institutul Aspen România.
Platforma Încredere în Făgăraș este un spațiu de reflecție și acțiune pentru revitalizarea zonei Țării
Făgărașului și este creată de MKBT: Make Better, un start-up în dezvoltare și regenerare urbană în România.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate