Măsuri concrete pentru sprijinirea tinerilor

roxana-minzatu„Performanţă” negativă – 26 de milioane de lei necheltuiţi de tehnocraţii din Ministerul Economiei, care a fost nevoit să dea fonduri înapoi la bugetul de stat. De aici ar fi putut fi finanţate programele de antreprenor pentru tineri, spune Roxana Mînzatu, care a fost secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene. Aceasta a prezentat ce ar fi trebuit făcut şi ce va schimba PSD la acest capitol.

2016 – un an dezastruos

Roxana Mînzatu a explicat de ce 2016 ca fiind un an dezastruos pentru programele de antreprenoriat, cele finanţate de stat. În primul rând pentru că Ministerul Economiei a anunţat de curând că îşi rectifică în minus bugetul cu circa 26 de milioane de lei.
„Economiile sunt făcute inclusiv de la programele de finanţare pe care le derulează pentru antreprenori. Ministerul are rolul de a oferi anual sume de bani in fiecare an pentru comerţ, pentru servicii, SRL-D-uri, pentru femeile antreprenor, sunt şapte programe în total. Anul acesta au fost lansate foarte târziu, în vară, prin iulie. Au avut un numar total de solocitari pe toate programele lansate, în afară de Târgul pentru IMM-uri şi Meşteşugurile, de mai puţin de 2.600 de proiecte depuse, iar banii ar ajunge pentru nici 1.900 de proiecte. Este şi din cauză că au fost lansate foarte târziu, cu termene foarte strânse. Nu am vazut niciun element adus în plus faţă de anii trecut, asa cum se lăudau, pentru că au făcut şase luni de întâlniri, dezbateri, mese rotunde, evenimente din acestea legate de îmbunătăţirea situaţiei pentru Start-up-uri, care nu s-au concretizat cu nimic în ghidurile de finanţare, doar că s-au lansat cu mult mai târziu şi avem programe pentru care n-a mai fost interes”, a precizat Mînzatu.
De asemenea, mai spune aceasta, peste pentru prima dată cânf, pentru SRL-D-uri s-au depus mai puține proiecte decât erau aşteptate, dar erau bani prevăzuţi. Mînzatu, candidat PSD la Camera Deputaților, consideră că Ministerul Economiei are un eşec total, în guvernul tehnocrat, în ceea ce priveşte antreprenoriatul.
„Anul acesta au reusit sa publice o lege a incubatoarelor de afaceri, pe care o porniseră colegii din guvernul social-democrat încă din 2014. Rolul lor era să elaboreze normele de aplicare ale acestei legi, dar nu au reuşit să facă nici măcar acest lucru. Au lansat şi programele foarte târziu, iar acum dau înapoi banii la buget”, s-a arătat revoltată social-democrata.

Programul de guvernare al PSD prin ochii profesionistului

Roxana Mînzatu spune că a lucrat mult cu tinerii antreprenori și a reuşit să înţeleagă nevoile lor. Nu toţi sunt facuţi sa devină antreprenori, dar ca să-şi dea seama dacă sunt pregătiţi pentru această activitate au nevoie de asistenţă, prin formare, iar mai apoi de finanţare.
„Programul Naţional de Dezvoltare a Antreprenoriatului (PNDA) propune o bugetare dar şi o schemă naţională pentru antreprenoriat din care să susţinem anual 10.000 de companii, 10.000 de noi antreprenori, dacă vreţi. E un program ambiţios, prin care ne dorim sa sustinem fiecare antreprenor cu granturi de până la 200 de mii de lei. Este un program în care vrem să integrăm toate liniile de finanţare pe care le-am lansat şi noi, care există şi în prezent, linii de finanţare guvernamentale cu sume mai mici, dar şi linii de finanţare europene.Complementar, ne propunem sa venim cu o schemă foarte clară pentru incubatoarele de afaceri, pentru această structură, clădiri, servicii de sprijin pentru antreprenorii aflaţi la început de drum. Din 2004-2005, din perioada guvernării PSD n-a mai existat un program de finanţare destinat incubatoarelor de afaceri. Noi ne dorim să reluăm un altfel de proiect, astfel încât în fiecare judeţ să avem măcar un incubator de afaceri funcţional şi pe care să-l ajutăm să se finanţeze ca să poată să găzduiască un număr suficient de companii, măcar în primii trei ani de activitate”, afirma Minzatu.
Fostul secretar de stat considera ca este foarte important pentru Start-Up-uri sa aibă nu doar acces la finanţare, ci şi un sistem de sprijin, servicii administrative, suport la comun, colaborare, să lucreze împreună şi să se susţină împreună.
„Sperăm ca prin programul de antreprenoriat pe care îl propunem noi, şi care va fi alimentat şi din fonduri europene, să relansăm acest domeniu şi să dăm rolul pe care îl merită sprijinul tinerilor antreprenori. În prezent avem finanţări pentru Start-upuri de la stat, mai avem sursa aceasta din fonduri europene, aici din pacate nu avem nimic anul acesta, sperăm ca de la anul 1800 de firme din această categorie să se finanţeze prin Programul Operaţional Capitalul Uman, 1500 din ţară şi 300 din Diaspora. Măsurile privesc antreprenorii români dar şi pe cei care vor să facă afaceri în România, care poate să devină în acest fel o destinaţie atractivă pentru tinerii antreprenori. Măsurile pe care le propunem, cu tot cu cele ce ţin de fiscalitate, sunt menite să facă atractivă deschiderea unei afaceri”, încheie Roxana M]nzatu, candidat PSD la camera Deputatilor.
Comandat de PSD Braşov, Cod AEP 11160007

Leave a Reply

Your email address will not be published.