Managementul magistral al lui Fercală a dus la scăderea cu 11% a acţiunilor SIF Transilvania

mihai fercalaAcţiunile SIF Transilvania (SIF3) afişau la finele lunii octombrie un preţ de 0,24 lei, în scădere cu 11% faţă de luna septembrie, în timp ce SIF Oltenia (SIF5) avea un preţ al acţiunii mai mic cu 4%.

Succesul deosebit este mărturie a managementului „performant” al lui Mihai Fercală.  Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a respins avizarea lui Mihai Fercală în cadrul Directoratului SIF3 Transilvania, pe motiv că nu îndeplineşte criteriile prevăzute în Regulamentul ASF 14/2015 în vederea asigurării unui management corect, prudent şi eficient, potrivit unei raport transmis BVB.

ASF consideră că Mihai Fercală „nu a făcut dovada cunoaşterii în profunzime a activităţii desfăşurate la nivelul SIF Transilvania astfel încât să poată prezenta o strategie care să corespundă cu profilul de risc al societăţii, nu a făcut dovada deţinerii unor cunoştinţe specifice funcţiei vizate, a fost sancţionat de ASF de trei ori în decurs de doi ani”.

Evident, SIF 3, controlată de Fercală şi acoliţii lui, au contestat decizia ASF…

Pe partea de active, singura scă­dere lunară este afişată de SIF Moldova (SIF2), cu 3%, la 1,5 mld. lei.

ecolutia-actiunilor-sif-transilvania

Sursa foto: tradeville.eu

La finalul lunii octombrie, nivelul cumulat al activelor nete ale celor cinci SIF-uri a fost de 7 mld. lei, asemănător cu cel din septembrie, pe fon­­dul aprecierii cu 3% la SIF Muntenia la 1,1 mld. lei.

SIF Transilvania este un fond inchis de investitii autoadministrat si cu capital integral privat romanesc. Obiectul de activitate il contintuie administrarea portofoliului propriu de actiuni constand in participatii la aproximativ 450 de societati comerciale de pe teritoriul Romaniei . Societatea poate face plasamente diversificate in actiuni, obligatiuni si alte titluri financiare. Investitiile efectuate, modalitatea de calcul a activului net, regulile de evaluare a activelor si obligatiile de transparenta si raportare respecta dispozitiile legale în vigoare si reglementarile emise de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), organismul de reglementare si supraveghere a pietei de capital din Romania.

SIF Transilvania este membru plin al Asociatiei Europene a Capitalului de Risc (EVCA), cu sediul in Bruxelles-Belgia, din anul 1995. Activul net al societatii de investitii avea valoarea de 2,764 milioane lei la 31.12.2007 si de 1,335.1 milioane lei la 31.12.2008. Societatea este listata la Bursa de Valori Bucuresti, categoria I.

Istoric SIF Transilvania (SIF3)

In baza legii privind privatizarea societatilor comerciale, s-au infiintat in anul 1992, cinci Fonduri ale Proprietatii Private, carora li s-a distribuit 30% din capitalul social al societatilor comerciale romanesti. Societatea de Investitii Financiare Transilvania (SIF Transilvania)a fost infiintata la 1 noiembrie 1996 ca succesoare a Fondului Proprietati Private III Transilvania.

Leave a Reply

Your email address will not be published.