„Popoare prietene, economii complementare” – deviza Forumului Economic Balcanic

forum-balcaniaLa inițiativa Casei de Comerț Balcanice, care are sediul central în Brașov, și având sprijinul Ministerului Economiei din Bulgaria, precum și al Ambasadelor și Birourilor de Promovare Economică ale celor două țări de la Sofia și București, în centrul de conferințe Inter Expo Center din capitala bulgară s-a desfășurat forumul bilateral „Balkans”, după formatul B2B.

La eveniment au participat spre larga surprindere a oficialităților prezente 50 de firme din România și peste 110 firme din Bulgaria și Macedonia. De asemenea, au fost prezenți cu statut de observatori Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii din Bulgaria, Business Club Forum Bulgaria, reprezentanți din Turcia, precum și reprezentanți din Republica Moldova.

Atât în alocuțiunile viceministrului Economiei Lyuben Petrov, cât și ale ambasadorului României la Sofia vizavi de întrebările jurnaliștilor bulgari privind susținerea și coorganizarea acestui forum, aceștia au afirmat surprinderea față de dimensiunea forumului. Totodată, viceministrul Lyuben Petrov a remarcat că a fost de datoria ministerului pe care îl reprezintă să ajute la organizarea acestui forum.

„Pentru Ministerul Economiei și Biroul Economic și Comercial de la Sofia, dar mai ales pentru mine personal ca și ambasador al României în Bulgaria, este o datorie de onoare și de conștiință să susțin toate organizațiile profesionale și patronale, care promovează economia românească și schimburile bilaterale dintre cele două națiuni. În calitatea mea de ambasador, felicit buna organizare a acestui forum internațional, organizat de Gremiul Levantin – Casa de Comerț Balcanică și le urez participanților la cât mai multe rezultate economice, demersuri care de altfel se înscriu în politicile economice și tratatele bilaterale pe care România și Bulgaria le au semnate”, a declarat Excelența Sa Ion Gâlea, Ambasadorului României la Sofia.

Centre de afaceri la Brașov și Plovdiv

Una dintre temele abordate în cadrul fromului a vizat înfrățirea între parcurile industriale din Plovdiv și Parcul Industrial Metrom Brașov pentru crearea a două centre de afaceri privind promovarea și susținerea tehnică și dezvoltarea relațiilor dintre România și Bulgaria și nu numai.

Printre rezultatele forumului se numără faptul că începând de anul viitor, prin intermediul Cooperativei Crescătorilor de Animale din Transilvania, (delegația cooperativei la acest forum fiind condusă de Ovidiu Șuteu), vor putea fi exportate peste 2.000 de tone de lapte de capră și oaie, precum și 25.000 de capete de miel cu ocazia sărbătorilor pascale.

Totodată, producătorii și crescătorii de animale din Harghita și Covasna vor exporta între 75 și 100 de tone de carne de porc, săptămânal, pentru piața bulgară și de asemenea, o cantitate importantă de cartofi pentru piețele bulgare. O delegație a supermarketurilor naționale din Bulgaria va fi prezentă la Covasna în perioada 2 – 4 decembrie pentru a stabili detaliile acestor exporturi.

Și producătorii din Harghita, Covasna și Mureș și-au creat o piață de desfacere în urma discuțiilor purtate în cadrul acestui forum și vor putea exporta către Bulgaria 30.000 de tone de rapiță anual și 20.000 de tone de soia pentru Complexul Industrial Maritza. La rândul său, complexul bulgar va asigura furaje de soia și șroturi pentru crescătorii de animale din Transilvania pentru perioada de iarnă.

Nu în ultimul rând, și producătorii din Cluj și Sibiu vor putea exporta în Bulgaria 125 de tone de lapte zilnic.

„Rezultatele economice sunt deosebite și peste așteptările autorităților statului. Aceste lucruri denotă o implicare din partea tuturor structurilor asociative care au participat la aceste negocieri și, totodată, implică o abordare serioasă în teren, datorită volumelor contractate pe termen lung. «Cezarul» și-a făcut datoria acestor relaționări  și acum trebuie trecut la treabă”,  a subliniat dr. Liviu Pandele, președintele Casei de Comerț Balcanice.

 Bulgarii vin la Brașov pentru a finaliza contractele de colaborare

O delegație puternică condusă de reprezentanți ai Guvernului și ai cercurilor economice de la Sofia și Plodviv se va afla de altfel la Brașov, în perioada 29 noiembrie – 3 decembrie, pentru finalizarea discuțiilor privind centrele de afaceri, iar o delegație condusă de Mitropolitul Vidinului Dometian împreună cu înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Bulgare se vor afla la Sibiu, unde împreună cu Mitropolitul Ardealului ÎPS dr. Laurențiu Streza se vor semna tratatele de colaborare dintre cele două entități punându-se bazele celor mai importante relaționări din ultimii zeci de ani dintre cele două națiuni, România și Bulgaria.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.