Guvernul Zero blochează măsurile care vin în sprijinul cetăţenilor

marius-duncaSper să fie o campanie care să vizeze nevoile cetăţenilor, nevoia de unitate, redarea speranţei românilor, să vorbim despre proiecte, nu despre oameni, funcţii, cine şi ce, ci doar despre problemele reale ale României.

Trebuie să înţelegem clar că istoria ne obligă la fapte şi suntem responsabili de istoria acestei ţări. PSD s-a conformat cu dorinţele cetăţenilor, s-a reformat, a venit cu oameni profesionişti pe listă, oameni noi, dar cu experienţa de a schimba, care ştiu ce trebuie să facă, oameni cu iubire de ţara şi respect faţă de cetăţeni.

PSD s-a ţinut de cuvânt în ceea ce priveşte promisiunile sale, iar toate măsurile au avut un impact pozitiv, care au dus la creştere economică. Guvernul Zero blochează măsurile care vin în sprijinul cetăţenilor. Îmi doresc să fie o campanie care să fie caracterizată prin dezbateri. Supunem acest proiect de dezvoltare a României, această viziune, în dezbatere publică, şi îmi doresc ca toţi candidaţii să vină cu aşa ceva, să dezbatem, dacă nu e bun, să îmbunătăţim, să găsim împreună soluţiile de redare a încrederii românilor.

Am să vă prezint situaţia tinerilor la această oră, în România. Rata șomajului: 1 din 5 tineri sub 25 de ani este șomer, suntem mult sub media europeană, 1,5 milioane de români tineri se află în categoria de risc de sărăcie. Suntem pe penultimul loc în Europa. Avem cea mai mare pondere a tinerilor care locuiesc în locuințe supraaglomerate, România se află pe ultimul loc.

70%, dintre tinerii români nu-și permit să facă credit pentru locuință, un medic sau un profesor în România are nevoie de cel puțin 12 ani pentru a strânge avansul  pentru o locuință. Tariful RCA – un tânăr sub 25 de ani trebuie să plătească aproape dublu polița RCA față de un om care este peste 60 de ani. 89 din 100 de tineri nu intenționează să își deschidă o afacere. În primul rând, le e teamă, în al doilea rând, n-au bani! 1 din 3 tineri nu face sport absolut deloc. 9 din 10 tineri petrec cel puțin opt ore pe zi la TV, internet și jocuri video.

Ce facem?

Facem un program cu garanția pentru tineret. Sprijin de 250 de lei pe lună pentru continuarea studiilor de către tinerii din familiile sărace, potențiali beneficiari 270 de mii de elevi, cost 180 de milioane de euro. Potențialii beneficiari pentru aceste măsuri sunt 450 de mii de tineri din România, sursa de finanțare este Programul Operațional Regional, precum și bugetul de stat.

Programul „Primul Salariu”: tinerii cu studii superioare, garantarea unui salariu de încadrare de 2.500 de lei brut cel puțin în primii trei ani de muncă, iar pentru cei care îi angajează subvenționare a 50% din cheltuielile angajatorului în cei trei ani, cu condiția de a-i ține angajați cinci ani. Durata programului, patru ani, beneficiari, 40 de mii de tineri pe an.

Antreprenoriat pentru tinerii cu risc de sărăcie, pentru tinerii proveniți din familiile sărace sau din centrele de plasament, firmele înființate de aceștia vor beneficia de statutul de unități protejate autorizate, durata programului trei ani, potențiali beneficiari în prima etapă a programului, 10 mii de tineri.

Programe pentru tineri pentru însușirea unei profesii: pentru ucenicie, tinerii între 16 și 24 de ani, programe de ucenicie pentru învățarea unei meserii, iar pentru absolvenții de studii superioare între 20 și 24 de ani, programe de stagii de experiență profesională. Toate aceste programe vor fi susținute din programele europene și din bugetul de stat.

Integrarea pe piața muncii, tranziția de la școală la muncă. Intreprinderile care au mai puțin de 50 de salariați și angajează minim cinci ucenici pe an, vor beneficia 500 de euro pentru fiecare ucenic pe an. alocație pentru finalizarea studiilor, 350 de euro de persoană, potențiali beneficiari 60 de mii de tineri, cost 21 de milioane de euro.

Extinderea programului Erasmus, schimb de bune practici între antreprenorii europeni, impactul e nesemnificativ, 3 milioane de lei.

Locuințe pentru tineri, 1500 de locuințe pe an și vorbim de locuințe de serviciu pentru medici tineri, profesori debutanți, tineri din medii dezavantajate, tineri cu dizabilități.

Educația fizică, disciplină obligatorie în învățământ. Pentru grădinițe, minim o oră pe zi, pentru clasele 1-4 minim trei ore pe săptămână, pentru clasele 5-8 minim trei ore pe săptămână, licee minim patru ore pe săptămână, iar la universitate minim două ore pe săptămână.

Programul „România în mișcare” este o competiție sportivă de masă între orașe, localități, între licee, școli, în așa fel încât numărul de tineri, de elevi implicați în această mișcare de masă să fie din ce în ce mai mare.

Vă dau doar câteva informații: pentru alegerile locale din 44 de mii de candidați PSD a avut peste 23 de mii de candidați noi, ceea ce înseamnă peste 50%. Din președinții de consilii județene, 28, 21 sunt tineri și noi, adică peste 75%. Listele pentru Parlament, la Camera Deputaților, 84% sunt candidați noi, iar la Senat 85% sunt candidați noi. Media de vârstă dați-mi voie să nu o spun pentru că mi-e teamă, este foarte mică! În schimb, niciun candidat al nostru nu este și nu a fost susținut să fie pe listă fără o pregătire serioasă, pentru că unul dintre obiectivele noastre este și profesionalizarea Parlamentului.

  • Marius Dunca,
  • preşedinte PSD Braşov

Leave a Reply

Your email address will not be published.

De top în Brașov