Laura Bratosin: ALDE susţine cu adevărat întoarcerea românilor din străinătate

laura-bratosinÎn elaborarea programului său politic, organizația ALDE Brașov a avut ca punct de pornire identificarea celor mai grave probleme cu care se confruntă, în prezent, societatea românească.

Criza economică, sărăcia accentuată ce derivă din aceasta, în rândul marii majorități a populației UE, incidentele de securitate ce au adus atingere drepturilor fundamentale ale cetățenilor europeni – criza locurilor de muncă, fenomenul migraționist, atentatele teroriste din Madrid, Londra, Paris, Bruxeles au condus la adoptarea unui plan de acțiune comun tuturor țărilor membre UE în vederea implementării instrumentelor necesare respectării cu prioritate a drepturilor omului, demnității umane și integrării sociale.

În zilele noastre se vorbeşte tot mai mult despre mutaţiile ce au loc în sfera relaţiilor economice internaţionale sub impactul problematicii migrației, fenomen ce a luat amploare în România odată cu aderarea la Uniunea Europeană. Momentul integrării a coincis deasemenea cu începutul unei perioade de recesiune resimțită la nivel global, când tot mai mulți cetățeni proveniți din regiunile defavorizate ale ţării, aleg să emigreze în Europa mânați, în primul rând, de raționamente de ordin financiar.

Acest context, determinat pe de o parte de lipsa de locuri de muncă din ţară şi, pe de altă parte, de apariția unor noi oportunităţi externe, a determinat anual peste 100.000 de români să-şi părăsească copiii, familiile, prietenii, ţara şi să aleagă drumul pribegiei. Cel mai adesea, poveștile de viață ale imigranţilor români sunt presărate cu resentimente, frustrare și chiar furie faţă de autoritățile publice, pe care le consideră incapabile să le asigure condițiile necesare pentru a duce un trai decent la ei în țară.

Problema devine și mai complicată în cazul migrației persoanelor cu studii superioare (medici, profesori, cercetători, manageri) – oameni bine pregătiți şi calificați, care prin expertiza lor, ar putea contribui în mod semnificativ la progresul acestei ţări.
Pentru a stopa acest fenomen care îşi face deja cunoscute efectele negative asupra societății românești, grupul ALDE Brașov stabilește ca prioritate a programului său economic susținerea programului guvernamental ce va fi implementat de către Ministerul Fondurilor Europene și care vizează alocări de sume de bani fiecărui român stabilit în străinătate, care decide să se întoarcă acasă pentru a-şi începe propria afacere.

  • Laura Bratosin, 
  • candidat ALDE Brașov la Senat

Comandat de ALDE Brașov, realizat de Sed Media SRL

COD AEP 11160008

Leave a Reply

Your email address will not be published.