Statele Unite Economic ale Balcanilor

forum-balcanicÎn perioada 10 – 13 noiembrie, la Sofia, se va desfășura un puternic forum de afaceri sub organizarea Casei de Comerț Balcanice, care are sediul central la Brașov. La acest forum sunt așteptați să participe reprezentanții a peste 200 de societăți comerciale din diverse domenii de activitate, printre care se numără reprezentanți ai unor parcuri industriale și dezvoltări de centre de transfer tehnologic, exportatori de animale din zona Transilvaniei, exportatori și prodcători de lapte de vacă, precum și reprezentanți din diverse zone agro-industriale din Transilvania, cum ar fi producători de varză, cartofi și nu numai. Tema forumului este una de actualitate în contextul economic mondial actual, respectiv Statele Unite Economic ale Balcanilor.

Deși formul este axat pe dezvoltarea economică și complementaritatea țărilor aflate în flancul de Sud-Est al Balcanilor, la el și-au arătat interesul de a participa și alte țări din afara zonei Balcanice. Printre țările care vor fi reprezentate la acest forum se numără Turcia, Moldvoa, Bulgaria, Serbia, Macedonia sau Grecia, țări care se regăsesc pentru prima dată într-un forum de o asemenea dimensiune și amploare.

Acest lucru a făcut la Sofia ca evenimentul să fie preluat și sprijinit în totalitate de către Ministerul Economiei din Bulgaria, de către ambasadele și ambasadorii, precum și Birourile Economice ale României și Bulgariei (aflate la Sofia și București), dar și de Agenția Guvernamentală pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii a Statului Român.

Rostul României în calitate de lider de zonă

De altfel, acest forum va avea o continuare la finele lunii februarie 2017, la Brașov, cu ocazia Formului Transilvania, unde și-au arătat indentenția de a participa 300 de influenți oameni de afaceri, specialiști în lobby și relații internaționale, care încearcă să definească, se pare, rostul României în calitate de lider de zonă, precum și traseul pe care Balcanii îl vor avea la un moment dat.

Interviu cu dr. Liviu Pandele, președintele Casei de Comerț Balcanice:

Nu pare hazardat titlul acestui forum?

„Nu. În actualul context când toată lumea vorbește de Brexit, de ieșiri, de abandonări, de obstrucționări, trebuie să ne gândim ce facem noi, noi românii și vecinii noștri în general. Ne-am săturat să fim tratați la modul de popoare de mâna a doua. Observ, citesc și notez luări de poziții le unor lideri europeni prin care iau tot felul de hotărâri economice la nivelul pe care îl reprezintă. Cele mai multe reprezintă însă obstrucții de natură comercială și economică pentru popoarele din Balcani”.

Și totuși, care trebuie să fie drumul României?

„România de-a lungul istoriei a preferat poziția «de cel condus», decât cea de lider. Astăzi, când suntem membri ai Uniunii Europene și partener strategic al SUA, țara noastră trebuie să aibă inițiativa să devină lider regional zonal al flancului de Sud-Est Balcanic alături de Bulgaria, cu care am reușit să avem și să deschidem niște relații fraterne extraordinare pentru ultimii ani”.

Care este viziunea Burxelles-ului în raport cu țările din Balcani?

„Există un raport nepublicat încă legat de Balcani, prin care distinșii domni de acolo pun la colț aceste popoare sărace din Balcani: macedonenii, sârbii, croații, muntenegrenii, bulgarii și, nu în ultimul rând, românii, ca să nu mai vorbim de barierele impuse Turciei. Și atunci se naște imperios ideea din ce în ce mai des auzită , respectiv aceea de a face și noi ceva”.

Cum vedeți economia noastră în raport cu a statelor de care ați amintit?  

„O văd ca o economie de complementaritate. Ca o mare piață comună, în care cei săraci se ajută cu cei săraci, cu vecinii lor. Înainte de ’89, am avut această piață. Am pierdut-o însă. Acum a venit vremea să o reconstruim”.

Și România, cum o vedeți?

„Avem o mare șansă. Și anume aceea ca prin noua generație de parlamentari de la București și Bruxelles să definim planul de țară numit România și planul de regiune denumit «Balcanii zilei de mâine». Dacă vom știi să jucăm aceste zaruri, poate unice datorită parteneriatelor din care facem parte alături de națiunile vecine și prietene, România poate avea șansa unui viitor. Viitorul zilei de după mâine”.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.