Roxana Mînzatu: Guvernul tehnocrat tot face dezbateri și planuri, fără să adopte o soluție concretă

roxana minzatuConsilierul judeţean Roxana Mînzatu a criticat lipsa de interes a membrilor guvernului aşa-zis tehnocrat, care nu este interesat  de dezvoltzarea unei zona emblematice pentru turismul national si international, Bran-Moieciu-Fundata.

Atât ea, cât şi reprezentanţii autorităţilor locale, au făcut mai mtule demersuri pentru a obtine fonduri europene pentru aceasta zona, pentru ocolitoarele localităilor, pentru partea de urbanism, sistem geografic informatizat, pe scurt, un plan integrat de dezvoltare.

„Am mers cu interpelari catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si Ministerul Economiei. Primul finanteaza infrastructura si cooperarea regionala, al doilea pentru ca a primit solicitari de cooperare romano-austriece. A venit si europarlamentarul Viorica Dancila si s-a intalnit cu primarii din zona, in ideea de a prelua problemele lor si de a le duce catre Comisia Europeana si catre Guvernul Romaniei. Am primit raspunsurile la interpelarile facut de ministri, pe care i-am intrebat cum inteleg sa sprijine proiectul integrat. Raspunsul e ca sprijinul este zero, este un raspuns foarte politicos, cel de la Ministerul Economiei are doua pagini si un paragraf, copiat in mare parte din solicitarea noastra. Ultimul paragraf este un raspuns de genul «vom analiza situatia si mai asteptam date suplimentare de la alte doua ministere si va vom contacta»”, a declarat Roxana Mînzatu.

De la Ministerul Dezvoltarii raspunsul a fost ca localităile să înființeze un Grup de Actiune Locala (GAL), care este deja înființat, dar nu le ajung banii, pentru că plafonul de finanțare alocat GAL este de numai 1 milion de euro.

„Noi am cerut sa se aplice si aici mecanismul ITI – Investitie Teritoriala Integrata, asa cum s-a facut pentru Delta Dunarii. Am cerut sa se ia niste bani din fondurile structurale si se rezerva pentru anumite zone de excelenta, o zona competitiva. Zona are 700 de mii de turisti anual numai la Castelul Bran. In mediul rural din Regiunea Centru, 90% din innoptari sunt in zona Bran Moieciu. E nevoie de finantare serioasa, cateva zeci de milioane de euro, mecanismul era acest ITI, daca ar fi existat aceasta disponibilitate la ministere, care sa inteleaga potentialul zonei. Ministerul Economiei a lansat dezbatere pe proiectul Romania Competitiva. Noi am venit cu un proiect de excelenta, ei ne spun ca nu se poate aplica mecanismul ITI, asa cum au facut si in Valea Jiului, Rosia Montana. Ne-au raspuns ca Bran-Moieciu e intr-o situatie cu mult mai buna. Noi ne-am dus cu solutia care are nevoie numai de vointa politica. Nu voi opri demersurile, vom avea intalniri cu experti de la Comisia Europeana cu cei zona zona Bran-Moieciu-Fundata si vom incerca sa gasim solutii”, a afirmat Mînzatu.

Acesta susține că actualul guvern tehnocrat propune tot timpul noi dezbateri, noi strategii, asezare la masa dialogului, dar cand vine vorba de asumarea unor solutii concrete, nu face acest lucru. În cazul de față, nici macar nu indica o directie care sa ne dea speranta ca in strategia de dezvoltare a turismului romanesc, exista o gandire pentru Bran-Moieciu-Fundata. Pentru că investitii in infrastructura majore nu se fac cu banii pe care ii au aceste localitati”

Leave a Reply

Your email address will not be published.