ALDE şi-a prezentat programul economic la Braşov – „România, a șaptea putere economică a Europei”

aldeCoordonatorul filialei Brașov a filialei ALDE Brașov, Remus Borza, a prezentat câteva elemente esențiale din  programul economic al formațiunii conduse de Călin Popescu Tăriceanu, lansat acum două zile: „România, a șaptea putere economică a Europei”.

„Din punct de vedere a populației, România este pe locul șapte în Uniunea Europeană, dar ca putere economică suntem pe poziția a 17-a. În opinia noastră, să devenim a șaptea putere ecomnomică este un program realist și ambițios, care poate fi realizat printr-un efort conjugat al clasei politice. Trebuie să ne dăm mâna pentru realizarea acestor obiective strategice”, spune Remus Borza.

Acesta a prezentat și statistica creșterii economice a României din ultimii ani, perioada de vârf fiind în anul 2008, în timpul Guvernului Tăriceanu: „Iată modelul creşterii economice pe care am instituit-o atunci. Trebuie să vă spun faptul următor: că această creştere economică, care a fost fără precedent în istoria modernă a României a fost însoţită de o rată a investiţiilor în 2008 de 32% din PIB, cea mai mare rată a investiţiilor pe care a avut-o România vreodată şi care a hrănit după aceea, în perioada de criză, exporturile şi producţia industrială, pentru a supravieţui. Guvernul Tăriceanu a fost guvernul cel mai performant din perioada tranziţiei”.

Programul economic al ALDE, făcut public miercuri, prevede crearea a 500.000 de locuri de muncă, adoptarea programului „Prima Afacere”, creşterea investiţiilor străine şi acordarea a 50.000 de euro repatriaţilor care îşi deschid afaceri.

Programul economic al ALDE este structurat pe două capitole principale: „Creştere sustenabilă” şi „Programe adresate diasporei şi generaţiei următoare”.

 „Ne propunem crearea a 500.000 de noi locuri de muncă ajungând la peste cinci milioane de angajaţi. Astfel, numărul angajaţilor va depăşi numărul pensionarilor de asigurări sociale, chestiune ce va permite şi creşterea pensiilor”, precizează Borza.

O altă chestiune din programul economic al ALDE este „o creştere medie anuală de cel puţin 5% a PIB” şi utilizarea Fondului de investiţii şi dezvoltare, „cel puţin 10 miliarde de euro”, şi a ajutoarelor de stat, „cel puţin 2 miliarde de euro”, ca modalitate de stimulare a capitalului românesc.

De asemenea, ALDE promite o creştere a investiţiilor străine „de la 3 miliarde de euro în prezent la acel puţin 5 miliarde de euro”.

Cel de-al doilea capitol din programul economic al ALDE este dedicat „diasporei şi generaţiei următoare” şi prevede, printre altele, acordarea a 50.000 de euro celor care se întorc în ţară şi îşi deschid afaceri. ALDE intenţionează de asemenea, implementarea programului „Prima Afacere”, care „va fi scutită de impozitul pe venitul salarial şi de contribuţiile sociale datorate de angajator şi de impozitul pe dividende pentru o perioadă de trei ani”.

De asemenea, un alt obiectiv este construirea a 20.000 de locuinţe în perioada 2016 – 2020, care „vor putea fi achitate prin credite de tip ipotecar, iar preţul fiecărui metru pătrat de construcţie va fi apropiat de preţul de construcţie”.

„Vrem ca programul nostru economic să se distingă de cel al competitorilor noștri prin onestitate, seriozitate și sinceritate. Sigur că este esențial ca orice politică publică pe care o facem și politica economică să fie în final în slujba cetățeanului. Să aducă o creștere a veniturilor, a calității vieții din toate punctele de vedere. De aceea ne-am hotărât să ne axăm pe elemente puternice care să dea încredere oamenilor că acest program al nostru este unul viabil. Vrem să se înțeleagă bine pentru toată lumea că fără ALDE și din punct de vedere politic, dar și din punct de vedere economic, nu va putea economia românească să meargă bine pentru că suntem obligați să funcționăm ca un fel de busolă. Să aliniem un pic economia românească care, la fel ca și întreaga țară merge ca o navă în funcție de cum bate vântul”,   a conchis Borza.

  1. INFRACTORUL CONDAMNAT DEFINITIV BORZA este in masura sa elaboreze politici economice?? Ala trebuia sa fie de mult la Jilava, nu sa ne ceara votul!
    Promite locuri de munca? Sa ne zica Borza cati oameni au ramas fara un loc de munca in urma falimentelor pe care le-a gestionat el… Peste 30.000 de oameni au ramas pe drumuri din cauza acestui Borza, profesionist in devalizarea firmelor!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.